« tornarAlfred Sargatal

In memoriam


Alfred Sargatal, col·legiat i antic col·laborador de la nostra institució, va morir el 7 de novembre a l’edat de 66 anys.

Al darrere deixa una llarga i rica trajectòria en diversos camps de la cultura, especialment en el de la literatura, i la docència. Traductor i crític a més de professor, va col·laborar en la premsa, va assessorar editorials, va contribuir a la fundació d'empreses editorials i va traduir Gérard de Nerval, T. S. Eliot, Pierre-Jean Jouve, Saint-John Perse, William Faulkner, Marguerite Yourcenar, Albert Cohen, Alfred Jarry, Henry James per a diverses editorials i revistes.

També va escriure algun llibre o recull de poesia, amb un dels quals va rebre el I Premi de poesia Màrius Torres quan només tenia quinze anys. També va guanyar el Premi de poesia Joan Casulà amb Retalls del diari d’un adolescent.

A més, va participar en la Història de la literatura catalana, d’Edicions 62 / Orbis, en els llibres miscel·lanis El cosmos de Antagonía (Anagrama) i Poetes del Segle XX (Faig), i va publicar obres de tipus antològic, com Iniciació al conte literari (Editorial Laertes), o de tipus pedagògic, El treball de Recerca en Literatura. Com organitzar-lo, com dirigir-lo (Editorial Laertes).

En el moment de la seva mort estava a punt de treure, juntament amb l’editorial Adesiara, la nova edició dels Poemes 1925-1930 de T. S. Eliot, que ell mateix havia traduït i que, segons la mateixa editorial “esperava amb moltíssima il·lusió”.