« tornar


Bellprat vol ser l’impulsor de la xarxa de viles del llibre de Catalunya


La primera booktown de Catalunya arriba a la vuitena edició de la seva trobada anual amb l’objectiu de reproduir en altres pobles del territori el seu model de dinamització econòmica cultural i oferir de manera estable durant tot l’any la seva proposta de turisme literari.

El 6 i 7 de juny de 2015, un any més, 30 editorials van presentar les seves novetats i 40 autors, intel·lectuals i il·lustradors van compartir experiències sobre del seu procés creatiu.

Llibreries d’ocasió als baixos de les centenàries cases rurals, exposicions, música i gastronomia van completar una oferta d’oci i d’entreteniment única al país (vídeo_2015).  

Un any més, aquest petit poble de l’Anoia, de només 90 habitants, va obrir als baixos de les seves centenàries cases llibreries de vell i els seus carrers es van omplir de novetats editorials i d’activitats culturals. Bellprat, Vila del Llibre, el primer book town de Catalunya, és una iniciativa 100% ciutadana que des del 2008 ha rebut milers de visitants i compta amb el suport d’intel·lectuals i creadors de primera línia, com Josep Maria Cadena, Muriel Casals, Màrius Serra, Pilar Rahola, Roser Capdevila, Cristina Losantos, Jordi Cervera, Gemma Lienas, Lluís Foix, Bienve Moya o Jaume Arnella, entre d’altres (vídeo).

Com a part de la consolidació de la seva proposta cultural, Bellprat, a partir de juny de 2015, es converteix en una Vila del Llibre estable, amb una oferta de turisme cultural d’allotjament i d’activitats permanent, inclòs dintre del projecte Vila del Llibre.CAT, punta de llança d’una futura xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, que té per objectiu reproduir l’experiència de Bellprat en altres pobles catalans amb risc de desaparèixer per abandonament o manca d’oportunitats per als seus habitants. A través de la transferència de coneixements i bones pràctiques, Vila del Llibre.CAT els ajudarà a esdevenir book town de la xarxa perquè puguin dinamitzar la seva economia de manera sostenible, i compta amb el llibre i tota la industria que gira al seu entorn com a protagonista, tot respectant-ne l’entorn rural i natural.La inspiració a Bellprat ve d’un article que el 5 de setembre de 2006, la revista El Temps va publicar titulat “Redu, un poble conte”, escrit per Laia Forès, amb un abstracte que deia: “Bèlgica és un país que amaga molts tresors. Un de molt especial és Redu, un poble abocat completament al món del llibre. Rere el nom de Redu hi ha la història d’un poble que va escollir el camí de la cultura per evitar la desaparició. Avui té 26 llibreries i rep anualment 200.000 visitants”. Actualment hi ha 47 book town a més de 20 països del món. França és el país que més en té, 8 en total, seguit del Regne Unit que en té 6 i dels Estats Units d’Amèrica on n’hi ha 5. Després, venen Austràlia, Alemanya i el Japó amb 3 Viles del Llibre

El projecte que impulsa Vila del Llibre.CAT té l’ambició que Catalunya tingui una Vila del Llibre per vegueria en els propers anys i per això Bellprat ha de treballar fort per convertir-se en un referent que es vulgui imitar en altres indrets de Catalunya.

S’ha inaugurat un projecte d’emprenedoria empresarial amb el turisme cultural de qualitat com a pla de ruta, “Cal Pinyota”, el primer establiment d’aquestes característiques a Bellprat.

S’ha començat amb força aquest inici de curs 2015-2016 amb un programa ambiciós per tal de convertir Bellprat en un referent de les experiències relacionades amb el món d el llibre.

Estructurat en quatres eixos temàtics: la novel·la negra, els viatges i l’aventura, el teatre i la poesia, i la història i la fantasia. Quatre eixos que han de donar joc per proposar experiències de cap de setmana molt variades com les que ja s’han celebrat al mes de setembre combinant el món de la fotografia amb el de la creació de llibres d’artista, els jocs de rol amb la novel·la de misteri i moltes altres propostes per al públic adult i familiar que s’aniran celebrant els propers mesos.El Projecte de Vila del Llibre.CAT té en el seu full d’estil que cadascuna de les cases de Turisme Cultural que formi part d’una Vila del Llibre ha de disposar d’una llibreria de vell en els seus baixos i cadascuna de les Viles del Llibre un punt verd de recollida de llibres per donar als llibres "bells/vells" una segona o tercera oportunitat, com han fet molts pobles del món. Bellprat ja és una realitat en aquest sentit i disposa d’un magatzem amb més 20.000 volums repartits entre les diferents cases-llibreria i en el qual el primer diumenge de cada mes obren les portes per que la gent doni els seus llibres i en compri d’altres. El primer cap de setmana del mes de juny culminem el fi de curs amb la celebració de la Vila del Llibre que al 2016 arribarà a la seva novena edició, els dies 4 i 5 de juny.

Més informació a www.viladelllibre.cat i https://www.facebook.com/viladelllibre.bellprat