Cicle de conferències en col·laboració amb el Liceu

En virtut del conveni entre el Col·legi i el Gran Teatre del Liceu, oferim un cicle de conferències relacionat amb la seva programació.

26 d'abril: L'holandès errant
La primera pedra del leitmotiv i dels drames musicals Wagnerian. A càrrec de Pol Avinyó

Hora: 19 h

Lloc: CDL

Activitat gratuïta

Per assistir-hi, envieu un missatge a activitats@cdl.cat

—----------------------------------------------------------------------------

Cicle Parlen els experts

Lectures de literatura catalana

Organitza: Grau de Llengua i Literatura Catalanes dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Coordina: Olívia Gassol (Estudis d'Arts i Humanitats, UOC)

Lloc: Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya. 
Rambla de Catalunya, 8, pral. (Barcelona). Tel. 933170428

Objectiu: El cicle es proposa facilitar claus de lectura de l'obra de dos escriptors contemporanis, Joan Vinyoli i Joan Oliver, que consten en els programes de Literatura catalana de batxillerat dels cursos 2016-2017 i 2017-2018

* Les sessions consistiran en una conferència d'1 hora seguida de 30'' de debat amb els assistents a l'acte.

Programa

Dijous, 20 d'abril de 2017, 18.30-20.00h*

Jordi Llavina. Vinyoli i el “viure poèticament”

El de Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és un cas ben representatiu de passió per la poesia. Aquest va ser gairebé l’únic gènere que va conrear, a banda el de la traducció. I a la poesia va dedicar el millor de la seva vida. A partir de diversos poemes d’èpoques diferents, la conferència repassa l’obra de Vinyoli i la vincula amb alguns episodis significatius de la seva existència. De passada, la xerrada serveix per il·lustrar com l’obra lírica d’un clàssic del nostre temps pot contribuir a la formació d’un lector i pot començar-lo a guiar en el panorama internacional de la poesia.

Jordi Llavina és llicenciat en filologia catalana per la UB. Ha treballat en el món editorial, en l’ensenyament i, durant vint anys, ha exercit com a periodista cultural (Catalunya Ràdio, La Vanguardia, TV3, Sàpiens, El Punt Avui...). Va presentar durant cinc anys i mig el programa de llibres diari Fum d’estampa, a l’extinta Catalunya Cultura. L’any 2014 va ser comissari de l’Any Vinyoli. Ha publicat una vintena de llibres, entre els quals els de poemes Vetlla (Premi Vicent Andrés Estellés i Premi de la Crítica), Contrada i Matí de la mort.

Si et vols inscriure a aquesta sessió, cal omplir aquest formulari:Jaume Aulet. De Joan Oliver a Pere Quart. Tot un “Ball robat”

Dijous, 4 de maig de 2017, 18.30-20 h*

La intenció de la sessió és fer adonar de la importància de Joan Oliver en la literatura catalana contemporània, tant pel que fa al seu compromís cívic i intel·lectual com, sobretot, al seu compromís amb la llengua i la literatura. I ho veurem a propòsit del conjunt de la seva obra literària i de les “circumstàncies” que expliquen que Joan Oliver esdevingui Pere Quart. Pura literatura! També repassarem el seu teatre, fixant-nos en el tractament que fa als anys 30 del model de l’alta comèdia i la manera com, amb els anys, aquest tractament culmina amb Ball robat (estrenada el 1956 i publicada el1960), una obra que permet il·lustrar no només la visió que l’autor té de la societat del seu temps, sinó també la manera com entén el gènere teatral a l’hora de crear un món literari.

Jaume Aulet és professor de literatura catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialitzat en història de la poesia catalana contemporània, amb atenció especial a la poesia noucentista, la de l’exili i la dels anys seixanta. Ha publicat estudis sobre Josep Carner, Guerau de Liost, Agustí Bartra, entre d’altres. Membre del Col·lectiu Pere Quart, de professors de literatura catalana d’ensenyament secundari i universitari preocupats pel paper de la literatura en l’educació.

Activitat gratuïta.

Si et vols inscriure a aquesta sessió, cal omplir aquest formulari: