« tornar


 

L’art s’instal·la als instituts de secundària

Una iniciativa que ja té cinc anys de trajectòria

 

Ja fa cinc anys que es va posar en marxa Creadors en Residència als instituts de Barcelona, un programa –pioner en el nostre entorn– que introdueix l’art contemporani als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. En Residència proposa als artistes que concebin una obra específicament pensada per dur-la a terme juntament amb un grup d’estudiants d’ESO. Els alumnes participen en la seva concepció i realització al llarg de tot el curs i dintre de l’horari lectiu,.

Ideat per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, juntament amb l’Associació A Bao A Qu, En Residència s’ha consolidat, , cinc anys després de la seva posada en marxa, com un espai clau per connectar el sistema cultural i el sistema educatiu de la ciutat, i per articular tota mena de vincles entre els llenguatges artístics i els adolescents, i generar així noves formes i contextos de creació.S’encarreguen de la coordinació dels projectes uns equips d’experts en mediacions entre cultura i educació, com ara l’associació A Bao A Qu, el Graner i l’equip educatiu del Mercat de les Flors, la Sala Beckett/ Obrador Internacional de Dramatúrgia i el Colectivo Azotea, als quals s’han afegit, en aquest curs 2013-2014, el Departament d’Educació del MNAC i l’equip educatiu de la Fundació Joan Miró de Barcelona.

Segons el director del programa, Carles Giner, aquesta cinquena edició, que es desenvolupa al llarg del curs 2013-2014, es du a terme en 10 instituts públics d’educació secundària obligatòria, i hi participen 10 creadors, 225 alumnes, 26 professores i professors i 5 equips de mediació.

Cal destacar que en total, en les 5 edicions organitzades, han participat en el programa 27 centres de secundària, que han estat seleccionats per mitjà d’una convocatòria pública realitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona. El pròxim mes d’abril es farà una nova convocatòria per al curs 2014-2015.

A més, diversos centres d’art, museus, fàbriques de creació, centres cívics i plataformes culturals donen suport al desenvolupament dels projectes concrets de les residències que s’estan fent. El MACBA, la Setmana de Poesia de Barcelona, el Centre Cívic Can Déu, l’Espai Jove Les Basses i el MUHBA es connectaren amb EN Residència ho fan des de les edicions anteriors. En l’actual edició també compten amb el suport de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu de Sant Martí, el Centre Cívic Urgell i La Poderosa (centre de creació en dansa).

Des del punt de vista dels llenguatges artístics, hi predominen les arts visuals, però també s’aposta per la dansa, la creació dramatúrgica, les arts escèniques i les propostes multidisciplinàries.

El públic podrà aviat contemplar els projectes creatius i les obres resultants de les 11 residències realitzades en les edicions III i IV (2011-2012 i 2012-2013, respectivament) a La Capella, l'espai situat la barri del raval que l'Institut de Cultura de Barcelona dedica a la creació emergent, en una exposició comissariada per Rosa Pera Roca, en col·lboració amb un grup d’alumnes en pràctiques de diversos postgraus i màsters de  la UB i de l’IDEC-UPF.

http://www.enresidencia.org/

PROJECTES 2013-2014
Eduard Arbós EN RESiDÈNCiA a l'Institut Montjuïc
Erick Beltrán EN RESiDÈNCiA al SIN Josep Comas i Solà
David Bestué EN RESiDÈNCiA a l'Institut Secretari Coloma
Xavier Bobés EN RESiDÈNCiA a l'Institut Poeta Maragall
Los Corderos EN RESiDÈNCiA a l'Institut Milà i Fontanals Jaume Ferrete  
EN RESiDÈNCiA a l'Institut Doctor Puigvert
Pere Noguera EN RESiDÈNCiA a l'Institut Les Corts
Antònia del Río EN RESiDÈNCiA a l'Institut Infanta Isabel d’Aragó
Montserrat Soto EN RESiDÈNCiA a l'Institut Joan d’Àustria
Helena Tornero EN RESiDÈNCiA a l'Institut Vila de Gràcia