Presentacions

 

Presentació del llibre 20 novelas del siglo XX, de Mariano Royo  


A càrrec de Sam Abrams, poeta assagista i crític literari

 

El segle XX està present al XXI sobretot en l'emergència de noves formes de viure, de valors, i també d'angoixes. Potser és més important haver habitat un segle que un país.

La ciència monopolitza la veritat però no diu res del sentit de la vida. Les filosofies passen com si fossin modes, i és més aviat en les novel·les on hi ha vida, valors, idees, debat: encara naveguem en la incertesa de Faulkner, en la decepció de Proust, en la boira que turmentava Unamuno, o en la solitud inacabable de García Márquez.

Mariano Royo va néixer el 1943, a l'abril, mes que T.S. Eliot va qualificar de més cruel, a temps per tastar el pa negre a conseqüència d'una guerra incivil. De seguida va començar una sagnant Guerra Mundial, que no era la primera. Entre l'Holocaust i Hiroshima es va superar el llindar del que és humà, i una intensa por va permetre una pau tensa, una guerra freda. Després la UE, la caiguda del mur, l'estat del benestar, el consumisme, el canvi climàtic, la societat líquida, el totalitarisme dels diners, els nous populismes. Ja no som animals racionals. Quin futur hi ha?

Va estudiar filosofia per saber-ne una mica més de l'home, com va demanar Kant. La va ensenyar amb entusiasme durant la segona meitat del segle. En les novel·les més significatives del segle busca el que ha esdevingut la humanitat després de la mort de Déu que va anunciar Nietzsche a finals del XIX.

Dijous 30 de març, a les 19 h, a la sala Ramon Fuster del Col·legi.

Cal confirmar l'assistència a activitats@cdl.cat