Projecte a la Xina



El Col·legi, que va detectar fa temps l’interès dels ciutadans d’alguns països emergents per fer estades educatives als centres de Barcelona, ha posat en marxa un projecte d'aquestes característiques a la Xina, que ja està començant a donar els primers fruits

El nostre Col·legi té una llarga tradició en l’organització d’activitats en el camp de la internacionalització i la cooperació educativa. Fidels a la finalitat recollida al nostres estatuts de vetllar per la millora de l’ensenyament, una de les nostres prioritats és satisfer la demanda de la societat que la formació de les noves generacions inclogui una visió internacional i oberta a altres llengües i cultures.


D'esquerra a dreta: Ricard Pol, director de Betània Patmos; Antoni Arasanz, assessor de la consellera d'Ensenyament; Josefina Cambra, degana; Hu Xin, director de la Zhejiang Provincial People's Association for Friendship with Foreign Countries; Ou Jian Hong, cònsol adjunta de la Xina a Barcelona, i Liling Qi, directora de Qimeng Global. Pere Virgili

Aquestes activitats, especialment en l’àmbit europeu, són ben conegudes, i seria molt prolix fer-ne l’enumeració. En aquesta línia, el Col·legi va detectar fa un temps l’interès dels ciutadans d’alguns països emergents de fer estades educatives als centres de Barcelona, amb la finalitat d’obrir-se a altres cultures, superar les rigideses dels seus respectius sistemes educatius, i fins i tot obrir la porta a una posterior realització d’estudis universitaris a Catalunya. El primer país en què s’ha posat de manifest aquest interès ha estat la Xina, de manera que de moment el projecte que tenim la intenció de desenvolupar es limita a aquest país, sense que això vulgui dir que més endavant no es pugui ampliar a d’altres.

Durant el primer semestre del 2013 vam exposar el projecte a unes vint escoles que es caracteritzen per la bona sintonia amb el Col·legi, tant pel que fa als titulars del centre com al professorat col·legiat que hi treballa, i la iniciativa va obtenir una molt bona acollida. Cal aclarir, abans que tot, que una primera selecció de centres feta amb els criteris abans esmentats no representa cap voluntat d’exclusió d’altres que hi puguin estar interessats i que compleixin els requisits necessaris.

Les estades educatives abans esmentades no constitueixen l’únic objectiu d’aquesta iniciativa. En aquest sentit, estem treballant en un projecte d’estada d’un grup de formadors del professorat de l’East China Normal University, de Xangai, que s’han mostrat interessats en un programa de l’àrea de ciències que serà impartit per professors del nostres cursos de formació del professorat.

Per donar cobertura a aquestes activitats, el dia 26 de juny es va signar a Hangzhou una carta d’intencions. Durant la visita a la Xina per a la signatura d’aquesta carta, la delegació del Col·legi va realitzar un programa molt intens de visites a una vintena de centres interessats, amb sessions de treball en cadascun d’ells amb el professorat i amb els responsables educatius dels ajuntaments. També van visitar l’ambaixador d’Espanya a Pequín, la consellera d’educació de l’ambaixada, i el cònsol general a Xangai. Tots ells van expressar el seu suport al projecte.

Com a primer pas d'aquest projecte, dos professors del Centre Didàctic de Ciències Experimentals han estat convidats a impartir un curs a l'esmentada Universitat de Xangai.

Divuit escoles xineses signen un  conveni d’agermanament amb divuit escoles catalanes

El 24 de novembre, una delegació de les escoles xineses van visitar Catalunya per conèixer les escoles catalanes que participen en el projecte i signar un conveni d’agermanament.

L’endemà es va oferir als directors de les escoles xineses l’oportunitat de conèixer personalment els centres amb què s’havien agermanat el dia anterior. Amb aquest objectiu, el Col·legi va organitzar cinc grups perquè els representants xinesos, acompanyats de membres de la junta de govern i el personal de la nostra organització, visitessin els centres escolars.

La visita es va cloure amb un acte al saló del Tinell de l’Ajuntament, on van ser rebuts pel regidor d’Ensenyament, Gerard Ardanuy.

El 26 d'abril va arribar un primer grup d'estudiants de Hangzhou

Arran d’aquesta visita s’han posat en marxa diversos projectes i el dia 27 d’abril va arribar un primer grup de 16 alumnes i 3 professors de l’Escola Greentown de Hangzhou, que van fer una estada de dues setmanes a l’Escola Betània Patmos de Barcelona.

En el marc d’aquesta iniciativa també s’han pogut oferir als nostres col·legiats dues places de professor d’espanyol en centres xinesos.

Amb aquestes breus pinzellades volem informar d’una iniciativa que, com d’altres que el Col·legi ha posat en marxa els darrers anys, s’inscriu en la necessitat d’impulsar les nostres activitats i potenciar l’instrument col·legial més que centenari de què disposem, que ha demostrat al llarg de la seva existència la seva utilitat al servei de la societat, els docents i els professionals de la cultura.

El programa educatiu de col·laboració amb la Xina l'any 2015

Amb la voluntat d’impulsar i consolidar el projecte i estendre’l a altres províncies xineses,  el passat mes d’abril una delegació del Col·legi va visitar un altre grup d’escoles interessades, aquesta vegada de la ciutat de Shenzen –per cert, agermanada amb Barcelona–, que s’han mostrat molt interessades en aquesta iniciativa. En aquesta visita s’ha posat especialment de manifest l’interès dels xinesos per les escoles de formació professional en àmbits en què siguem capdavanters.

Com l’any 2013, donada la condició de presidenta del Consell General de Col·legis de la nostra degana, la delegació del Col·legi va ser rebuda per l’ambaixador d’Espanya a la Xina, que va encoratjar a prosseguir en els esforços que s’estan realitzant.  Des de la primera visita s’ha establert una relació cordial amb l’ambaixador Manuel Valencia.

També com la primera vegada, es va visitar l'East China Normal University, de Xangai, amb la qual el Col·legi col·labora en el tema de la formació del professorat. En aquest sentit, ens han plantejat una possibilitat molt interessant: l’oferta d’unes beques de 4 anys per fer-hi el doctorat, sempre sobre temes relacionats amb la formació del professorat.

Una altra línia de col·laboració amb el gegant asiàtic ha estat el contacte amb centres educatius xinesos que buscaven professors d’espanyol i que els han pogut trobar gràcies a la borsa de treball del Col·legi, que els ha ofert professionals altament qualificats.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la valuosa col·laboració de les germanes Liling i Lidan Qi, de Qimeng Puente China. I també des del primer moment l’hem volgut compartir, des de la plataforma del Consell General de Col·legis, amb els altres col·legis de l’Estat. La realitat, però, és que de moment el projecte només ha començat a arrelar a Catalunya.


Un projecte ambiciós i de maduració lenta

Tot i que a la Xina la necessitat de sortir a estudiar a l’exterior és compartida majoritàriament per la societat, un projecte com el nostre topa amb competidors molts potents. Els Estats Units, el Regne Unit, el Japó o el Canadà són destinacions molt atractives per al xinesos, tot i que Barcelona és una ciutat de referència.

De tot el que s’ha fet fins ara n’hem tret una conclusió clara: per al xinesos l’interès per Barcelona es basa principalment en l’excel·lència, en aquells segments de l’oferta educativa que són competitius i que per la seva qualitat estan a primera línia.

Aquesta és, doncs, una raó més per treballar per a la millora del nostre sistema educatiu. Si ho aconseguim, no solament en sortiran beneficiats els nostres alumnes, sinó que els nostres centres educatius es faran atractius i desitjables i es podran convertir en centre d’atracció d’estudiants d’altres països, amb el benefici que això comporta no solament en l’aspecte econòmic, sinó també de projecció i coneixement de la realitat del nostre país per part dels alumnes estrangers que hauran conviscut amb nosaltres en una època decisiva de la seva formació.

Més informació i fotos

El programa educatiu de col·laboració amb la Xina l'any 2016 

Viatge educatiu i cultural a la Xina. El Col·legi i Qimeng Global-Puente China han fet possible que un total de 31 alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de cinc centres adherits al CDL visquin aquesta experiència educativa a la ciutat de Lishui, a la província de Zhejiang, del 4 al 15 de juliol.

El cònsol general de la Xina a Barcelona, Heng Tang, va rebre la trentena d’alumnes de 4t d’ESO, professors i representants del CDL, que el passat juliol van fer una vista educativa i cultural a Lishui.

El programa educatiu de col·laboració amb la Xina l'any 2016

Una seixantena d’estudiants xinesos fan aquesta setmana una estada cultural a Catalunya

Se celebra al Palau Robert l'acte inaugural de l'estada d'una seixantena d'estudiants xinesos a Barcelona

Finalitza l’estada d’una seixantena d’estudiants xinesos a Barcelona amb el lema de crear ponts entre Catalunya i la Xina