« tornar

“Imatge i text” ha estat el tema de les II Jornades de Llengua i Literatura organitzades pel Col·legi

Aquesta edició, que va tenir lloc el 14 i 15 d’octubre al mateix Col·legi, tenia l’objectiu de reflexionar, compartir experiències i actualitzar informació sobre la didàctica de la llengua i la literatura. En concret i com indica el mateix tema seleccionat per a les Jornades, van girar entorn del foment de la comprensió lectora i de la pràctica de l’escriptura en un context en què predomina la imatge en tots els suports, especialment en el digital. 

Seguint la tradició de l’any interior, les Jornades es van iniciar amb una taula rodona titulada Imatge o text?, en la qual van participar Daniel Cassany, professor d'anàlisi del discurs a la Universitat Pompeu Fabra; Oriol Garcia Quera, autor especialitzat en còmic històric; Lluís Payrató, professor de lingüística aplicada a la Universitat de Barcelona, i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

Els assistents van poder participar en una sèrie de tallers paral·lels, com ara Escriptura i imatge en xarxa. L’aprenentatge comunicatiu a través d’internet, amb Joan Fontdeglòria; Aprendre amb Joan Brossa. Entre la imatge i la paraula, amb Judith Barnés; Els gèneres publicitaris, un binomi fantàstic: imatge i text, amb Jordi Folck; L’ortografia al carrer, amb Jaume Rafecas; La veu narradora en el relat cinematogràfic, Mercè Coll, i El cinema i la llengua i literatura, amb Carme Morell.

Va tancar les Jornades la conferència Guionistes invisibles: influència d'imatges literàries en el cinema, l'art, a càrrec de Jordi Balló, a càrrec de escriptor, professor de la Universitat Pompeu Fabra i gestor cinematogràfic.

Han col·laborat en l’organització de les Jornades l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Editorial Barcanova, la Institució de les Lletres Catalanes i el Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona.