« tornar

Alejandro Tiana, rector de la UNED, col·legiat d’honor

Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO: “La filosofia i les ensenyances artístiques són fonamentals en l’educació. Ajuden a pensar i a crear”

 

“Molt sovint parlava d’Alejandro Tiana com d’un gran referent en l’àmbit de la pedagogia a Espanya quan jo era director general de la UNESCO”, va afirmar Federico Mayor Zaragoza, que presidia l’acte de nomenament de l’actual rector de la UNED com a col·legiat d’honor del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya. “Tiana és un dels més distingits mestres dels nostres temps. Avui rep una molt merescuda distinció”, va afirmar Mayor Zaragoza el passat 7 de juny a la seu del “Col·legi dels docents”.

A l’acte de nomenament del nou col·legiat d’honor del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya també van intervenir-hi la degana del Col·legi, Josefina Cambra, i Montserrat Palma, directora de la UNED a Girona i diputada al Congrés entre 1996 i 2011, que va explicar la trajectòria del guardonat en el món de l’educació i la política.

En el seu parlament, Alejandro Tiana va agrair el nomenament i va recordar la importància de la formació dels docents, i la relació que ell ha tingut des de fa temps amb el Col·legi i la seva degana, Josefina Cambra. “Ens ha unit una concepció similar del paper del docent. La formació dels docents és molt important, però també ho són aspectes com el seu desenvolupament professional, com s’accedeix a la professió... Tenim molt bons docents i molta gent que vol accedir a la professió”, va subratllar qui va ser secretari general d’Educació del Ministeri d’Educació i Ciència durant el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

“Si aconseguim tenir mestres de primera, les coses aniran bé”, va afirmar tot seguit Mayor Zaragoza en el parlament amb què va tancar l’acte, i va remarcar que “l’educació ha de ser personalitzada, propera”.

“La filosofia i les ensenyances artístiques són fonamentals en l’educació. Ajuden a pensar i a crear. Pensar, imaginar, anticipar-se, innovar és molt important”, va afirmar. “La capacitat creadora és la nostra esperança. Tot això és el que m’evoca el record de Ramon Fuster, un mestre que m’ensenyava llatí, i moltes més coses”. Precisament l’acte va tenir lloc a la Sala Ramon Fuster del Col·legi, que porta aquest nom en homenatge al primer degà del Col·legi elegit democràticament.

“Ja tenim una tecnologia que ens permet participar i aixecar la veu. Aprofitem-ho! Durant segles hem estat sota domini masculí, i la immensa majoria de la població naixia, vivia i moria en un espai d’uns pocs metres quadrats; eren obedients i sempre somreien al poder per por. Les coses han canviat molt”, va posar de manifest l’exdirector general de la UNESCO. “La solució és l’educació. És allò que ens permet ser lliures i responsables”, va afirmar Mayor Zaragoza, qui va alertar que “s’està confonent educació amb capacitació. Ja n’hi ha prou d’informes PISA!”.

El títol de col·legiat d’honor és un distinció que concedeix des del 2010 la Junta del Col·legi a personalitats que han destacat en el camp de l’educació i la cultura, i que han tingut una especial col·laboració o vinculació amb el Col·legi i amb les seves finalitats i objectius; en síntesi, a persones que han fet prosperar la professió i la prestigien. Fins avui han estat nomenats col·legiats d’honor Joan Enric Vives, Josep Andreu, Montserrat Carulla, Jordi Porta, Jordi Pujol, Sara Blasi, Joan Manuel del Pozo, Ricard Pol, i Liling Qi i Lidan Qi.  

Contacte per als mitjans de comunicació: Daniel Romaní, tel. 646727000, romanidaniel@gmail.com.