« tornar


Celebració de les IV Jornades de llengua i literatura: La llengua oral

Les jornades, enguany en la quarta edició, i que s’han celebrat el divendres 19 i el dissabte 20 d’octubre a la seu del CDL, han tingut l’objectiu principal de reflexionar, compartir experiències i actualitzar informació sobre la didàctica de la llengua i la literatura. Aquesta quarta edició ha girat entorn de la llengua oral, com treballar-la a l’aula de secundària i amb quins recursos.

El comitè científic ha estat format per Pere Martí, Jacint Bassó, M. Dolors Martí i Francesc Danés i les jornades s’adreçaven al professorat de llengua i literatura de secundària.

Divendres a la tarda es va celebrar l’acte inaugural a càrrec de Josep Vallcorba Cot, director general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d'Ensenyament, Ramon Sistac, vicepresident de la Secció Filològica de l'IEC, i M. Dolors Martí, secretària general del Col·legi de Llicenciats.

A continuació, Lluís Payrató, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i catedràtic de Lingüística Aplicada Catalana i Pragmàtica del Català del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, va pronunciar la conferència Llengua oral: el "grau zero" en l'oralitat?

Després es va celebrar la taula rodona La llengua als mitjans de comunicació orals, amb la participació d’Oriol Camps, membre de la Secció Filològica de l'IEC i coordinador del fòrum Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació; Daniel Casals, doctor en Filologia Catalana (UAB), periodista i codirector de la revista Llengua & Literatura, i  Ernest Rusinés, cap d’Assessorament Lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. En va ser el moderador Pere Martí.

Dissabte al matí les jornades van continuar amb l’exposició de bones pràctiques al voltant de la llengua oral. Es va presentar la Societat EnVeuAlta (escoltar literatura), a càrrec de Maribel Gutiérrez, filòloga i logopeda, i també experiències a càrrec de CESIRE (Centre de suport a la innovació i la recerca educativa) del Departament d'Ensenyament, a càrrec de Laura Farró i Roser Martínez del CESIRE, Caterina Canyelles Serra de l’INS Ramon Berenguer IV i Laia Martín de l’Institut Obert de Catalunya.

A partir de les 11 es van fer els tallers simultanis sobre recursos didàctics per treballar la llengua oral a l’aula. Van ser tots realment molt interessants:

La paraula viva, recitals poètics, Càndid Sempere, de l'INS Montsacopa Olot
La ràdio. Una experiència escolar engrescadora i productiva, Jaume Rafecas, professor i coordinador de Ràdio Estalella
En veu alta. Sílvia Bel, actriu, i Noemí Martínez, Institució de les Lletres Catalanes
Donem la paraula: Creativitat lèxica per fer-se entendre, Joan Bustos, Escola Mare de Déu de Lourdes, Mataró
El teatre i la llengua oral, Maria Gratacós, de l'INS Anna Gironella de Mundet
L’oratòria i la dialèctica a l’ESO i al batxillerat. Ensenyament integral de la competència comunicativa, Vivian Figueras, Escola Betània Patmos