Cicle de conferències en col·laboració amb el Liceu

En virtut del conveni entre el Col·legi i el Gran Teatre del Liceu, oferim un cicle de conferències relacionat amb la seva programació.

Conferències en col·laboració amb el Liceu per al curs 2018-2019, a càrrec de Pol Avinyó

3 d'octubre de 2018: I puritani, de Vincenzo Bellini

21 de novembre de 2018: L'italiana in Algeri, de Gioachino Rossini

20 de febrer de 2019: Conferència sobre Montserrat Caballé

20 de març de 2019: La Gioconda, d'Amilcare Ponchielli

17 de juny de 2019: Tosca, de Giacomo Puccini

Activitat gratuïta. Si us hi voleu inscriure, cal que envieu un correu electrònic a activitats@cdl.cat

Hora de totes les conferències: 19 h

Lloc: CDL (Rambla de Catalunya, 8, pral. 08007 Barcelona)

Consulteu a la Sala de Premsa l'última activitat d'aquest cicle. 

Cicle "Parlen els experts" 2019 en col·laboració amb la UOC

Lectures de literatura catalana

Coordinadors: R. Canadell i N. Figueras (UOC)

Organitza: Grau de Llengua i Literatura Catalanes (UOC) i Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

PROGRAMA

1a sessió: Dijous, 9 de maig, 18.30 h
Rellegint Visions & Cants, de Joan Maragall
A càrrec d’Imma Farré

Visions & Cants (1900), un dels llibres més coneguts de Joan Maragall, s’inscriu de ple en les coordenades del modernisme i resulta una magnífica eina per aproximar-s’hi. El poeta se situa en l’esfera de la modernitat, tant per la lectura que fa de la tradició i dels símbols catalans com per l’adopció de nous aires regeneracionistes. Mitjançant lectures del passat (visions) i exhortacions (cants) vehicula un nacionalisme de base federal adreçat inicialment al públic burgès que feia anys que el seguia en el Diario de Barcelona. L’acostament contextual no exclou altres interpretacions que recentment han aportat noves claus, com ara el tema de la identitat humana com a motor, que tornen a situar Maragall en la modernitat coetània i justifiquen la vigència de la seva obra poètica.


Imma Farré és llicenciada en filologia catalana (Universitat de Lleida) i doctora (Universitat de Barcelona) amb la tesi «Joventut (1900-1906) i el darrer modernisme» (Premi Milà i Fontanals IEC, 2018). Ha publicat estudis sobre autors i aspectes del modernisme, entre els quals alguns de dedicats a Maragall, sobre la seva presència a Joventut (2012) o la correspondència amb Enric de Fuentes o amb Diego Ruiz (2012, 2015), i té en premsa La revista Joventut: literatura, modernitat i eclecticisme (2019). Catedràtica d’ensenyament secundari, imparteix cursos de didàctica de la literatura, és coautora de llibres de text per a l’ESO i ha tingut cura d’una edició de Visions & Cants (2003) per al batxillerat. Ha estat docent a la UdL i a la UOC i és membre de la Càtedra Màrius Torres (UdL).
2a sessió: Dijous, 16 de maig, 18.30 h
Feliçment, jo sóc una dona, l’eclosió del feminisme capmanyà en la novel·la
A càrrec d’Isabel Graña

Maria Aurèlia Capmany comença la seva carrera com a novel·lista al llarg dels anys quaranta del segle XX amb unes novel·les en què el psicologisme dels personatges té un pes especialment important i en què les heroïnes esdevenen àlter ego de la mateixa autora, unes dones desubicades que lluiten per trobar un lloc en una societat que les oprimeix. Aquests inicis narratius, sumats a la incorporació de Capmany a l’assaig feminista, tenen la seva eclosió en la novel·la Feliçment, jo sóc una dona i en el personatge desbordant de la seva protagonista, Carola Milà.

Isabel Graña és gestora cultural i investigadora; des del 2007 dirigeix l’Espai Betúlia, Centre de la Paraula i les Lletres de Badalona. Doctora en literatura catalana (UAB), el 2008 va obtenir el Premi Crítica Serra d’Or de recerca per un estudi sobre els poetes i la història de la cultura de la Mallorca de preguerra, i recentment ha editat l’Obra Poètica de David Sanahuja (2015) i diversos estudis sobre Maria Aurèlia Capmany, els darrers dels quals són Estudi preliminar i propostes de treball a Capmany, Feliçment, jo sóc una dona, 2017; Maria Aurèlia Capmany, la dona en construcció, pròleg a Agustí Pons, Maria Aurèlia Capmany, l'època d'una dona, 2018; i Capmany i Pedrolo: amistat i compromís, dins Montserrat Bacardit i Francesc Foguet (ed.), Vigència de Manuel de Pedrolo, 2018.

Lloc: Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya. Rambla de Catalunya, 8, pral. (Barcelona).

Activitat gratuïta. Si us hi voleu inscriure, cal que envieu un correu electrònic a activitats@cdl.cat