« tornar

La degana Josefina Cambra compareix, com a presidenta del Consell General de CDL, davant la Comissió d'Educació Congrés de Diputats per parlar del pacte per l'educació

En la seva intervenció del 21 de març davant la Comissió d'Educació i Esports del Congrés dels Diputats, Josefina Cambra, degana del nostre Col·legi i presidenta del Consell General de CDL ha manifestat la seva satisfacció per la iniciativa del pacte nacional i polític per l'educació i ha anunciat que "des dels col·legis professionals de l'educació s'impulsarà i s'aportarà el màxim suport per culminar-lo amb èxit".

Josefina Cambra considera que "és imprescindible evitar els vaivens partidistes si volem que l'educació de les noves generacions contribueixi a la necessària solidaritat entre tots els ciutadans i el respecte a la diversitat, tan necessaris per al progrés moral i material del nostre país" .

La degana i presidenta del Consell General  ha centrat la seva intervenció en la figura del professorat com la pedra angular per a la millora del sistema educatiu. En primer lloc, ha assegurat "que la formació inicial ha d'atendre tant a la formació científica com a la pedagògica" i s'ha referit "a la necessitat que hi hagi un període de pràctiques anàleg a l'actualment vigent per a la professió mèdica per accedir a la professió ".

D'altra banda, ha destacat la necessitat que s'estableixi una carrera docent que permeti la promoció del professorat mitjançant l'avaluació i la formació permanent.

Dignificar la professió

La presidenta del Consell General de col·legis professionals de l'educació també ha fet referència a la imatge social del professorat i especialment a la "necessitat imprescindible que" la professió docent sigui una professió col·legiada ", i per això "l'existència d'un col·legi professional de docents és imprescindible per a una eficaç vigilància d'una bona pràctica deontològica ".

Josefina Cambra afirma, en aquest sentit, que la infància i la joventut requereixen un nivell de control i autocontrol semblant al que es reconeix a la salut de les persones. Per tant, creu que hi ha hagut una certa temeritat en la liberalització de la docència, amb una confusió entre professió i simple activitat. La professió docent, pel fet d'estar naturalment oberta a tot titulat universitari que superi el procés d'accés, no s'ha de deixar sense la garantia que representa per a la societat l'autocontrol exercit pels col·legis professionals de l'educació. Cal destacar que aquests col·legis ja existeixen des de 1899, quan es van crear els Col·legis de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències, que per estatuts aglutinen els professionals de la docència amb títol universitari, que actualment són tots.

Consulteu també Aportacions del Consell General de Col·legis de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències al pacte social i polític per l'educació