Conferència inaugural de la 49a Escola d'Estiu del Col·legi de Doctors i Llicenciats

Col·legi Oficial

La 49a Escola d'estiu va arrencar amb la conferència de M. Carme Junyent, professora de Lingüística de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, titulada “De la llengua no sexista a la llengua inclusiva, ha servit d'alguna cosa?”, sobre l'anomenada "llengua inclusiva".

La inauguració de l'Escola d'Estiu va anar a càrrec del degà, Àlex Rocas, que va assenyalar que tot i les dificultats d'aquest any, s'ha aconseguit mantenir una oferta formativa àmplia i de qualitat. Seguidament va presentar la conferenciant, M. Carme Junyent.

Junyent va fer un repàs de com funciona el gènere gramatical a les llengues del món, en la majoria de les quals no hi ha distinció de gènere i aquest s'assigna arbitràriament. Tot i això, el patriarcat és universal. 

Quan van començar les propostes de llengua no sexista, es va suposar que el gènere (un sistema arbitrari de classificació dels substantius) reflectia el masclisme de la societat. A partir d'aquí s'han anat fent propostes -feminització dels termes de professions, desdoblaments, genèrics, ús del terme "persona", ús del femení com a gènere no marcat, etc.- que no han donat cap resultat tangible. Mentrestant, s'ha descuidat la part de la llengua on realment es manifesten les relacions de poder, el discurs. Junyent va argumentar que no és el gènere gramatical el que cal canviar sinó tot allò que perpetua les jerarquies.

En acabar l'acte es va oferir una copa de cava a tots els assistents.