Conferència inaugural de l'Escola d'Estiu 2021

"Competències versus coneixements. Aprendre competències és adquirir coneixements... profunds".

Héctor Ruiz, investigador, biòleg, assessor educatiu i expert en psicologia cognitiva de la memòria i l’aprenentatge en contextos educatius

Dimecres 30 de juny, a les 18h. 

Conferència oberta en format virtual amb inscripció prèvia.

La psicologia cognitiva posa de manifest que els debats al voltant del currículum que confronten competències i coneixements són en realitat una falsa dicotomia. En aquesta sessió s'oferirà una aproximació científica al fenomen de l’aprenentatge, des de l’àmbit de les ciències cognitives, amb l’objectiu d'aclarir què és realment la memòria i exposar-ne la naturalesa indissociable a qualsevol altra habilitat cognitiva.

Héctor Ruiz és biòleg, director de la International Science Teaching Foundation i investigador en psicologia cognitiva de la memòria i l’aprenentatge en contextos educatius. Des del 2002 ha fundat i desenvolupat diversos projectes educatius per contribuir a millorar l'educació K-12 (primària i secundària), i proporciona a docents i estudiants, recursos i metodologies basades en l'evidència científica. Ha sigut assessor educatiu de diverses escoles, organitzacions i governs d'Europa, Àsia i Amèrica, i és autor dels llibres ¿Cómo aprendemos? Una aproximación científica al aprendizaje y la enseñanza (Editorial Graó, 2020), Coneix el teu cervell per aprendre a aprendre (ISTF, 2020) i Aprendiendo a aprender (Vergara, 2020). El seu treball se centra en bastir ponts entre la recerca científica sobre com aprenen les persones i la pràctica educativa.

La revolució de l'educació a la cloenda de l'Escola d'Estiu 2021

"Las claves de una necesaria revolución curricular"

Dimarts 20 de juliol, a les 10h.

Conferència oberta en format virtual amb inscripció prèvia.

Juan Manuel Moreno Olmedilla, especialista en educació del Banc Mundial i professor titular de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) serà l'encarregat de fer la conferència de cloenda de l'Escola d'Estiu amb una perspectiva global de la nova llei d'educació que s'aplicarà a partir del curs 2022-23. L'expert de reconegut prestigi internacional donarà eines als docents per encarar els principals reptes de futur de l'educació i formar alumnes capaços de dirigir el seu futur professional, acadèmic i personal.