US2301 - La música per a teclat, del barroc al segle XX

 • Àrea temàtica:

  Música

 • Modalitat:

  Presencial

 • Nivell:

  Internivells

Professorat:

Jordi Parramon Peralta

Dates:

Del 7 d'octubre de 2022 al 27 d'abril de 2023

Dies:

Dijous

Hores:

De 9:30 a 11:30

Total hores:

50

Lloc:

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Tarifes
Col·legiat/ada:

235,00 €

No col·legiat/ada:

295,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

295,00 €

En aquest curs aprofundirem, amb audicions comentades, en la música per a teclat sol (bàsicament clavecí, piano i orgue a la música barroca) i també en la que inclou una col·laboració a duo, trio, quartet i quintet, fins a arribar a la que demana un acompanyament orquestral. La franja temporal agafarà des del barroc fins al segle XXI.

Es comentaran aspectes de llenguatge musical (ritme, melodia, harmonia, timbre), expressió (tempo, caràcter, dinàmica, accentuació i articulació) i formes (suite, sonata, variació, intermezzo).

 

 • Barroc: Formes polifòniques (cànon, invenció, passacaglia, xacona i fuga), formes additives (suite, concerts) i les seves combinacions (preludi, tocata). Música per a clavecí i orgue de Pachelbel, Buxtehude i Bach.
 • Classicisme: La sonata com a nou concepte formal (Haydn i Mozart). S’imposa el piano a solo, música de cambra i concert (Mozart). Primeres obres de Beethoven.
 • Romanticisme: Naixement d’un nou virtuosisme pianístic tant a solo com en forma concert. Edat d’or de la música de cambra, en què el piano és el centre. Aparició del gènere lied (veu i piano). Beethoven a la maduresa, Chopin, Schumann i Brahms.
 • Segles XX I XXI: Impressionisme (amb referències poètiques o pictòriques), postromanticisme, neoclassicisme (prolongació de formes romàntiques però també recuperació de les barroques), dodecatonisme i altres avantguardes, i neoromanticisme. Totes aquestes tendències van escollir el piano (o el concert) com a vehicle de les seves propostes, fins a arribar al segle XXI. Debussy, Ravel, Bartok, Shoenberg, Prokofiev, Xostakóvitx i Mompou.

Jordi Parramon Peralta

Ha col·laborat en diferents publicacions (GRAMA, MONTSALVAT, EL MÓN, GRAN ENCICLOPÈDIA CATALANA DE LA MÚSICA). Actualment treballa ensenyant matèries teòriques (Llenguatge Musical, Història de la Música, Harmonia, Contrapunt i Formes). Com a compositor ha anat escrivint música des de l’any 1981. Entre d’altres obres, va estrenar diferents poemes de Màrius Sampere i Miquel Martí i Pol, amb la presència dels poetes.

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Rambla de Catalunya, 8 pral., Barcelona - 08007
Adreça electrònica: info@cdl.cat
Telèfon: + (34) 933 170 428