« tornar

202502 - Geologia i biologia a la llum del microscopi (pendent de reprogramació)

Tipus Escola d'Hivern
Àrea temàtica Ciències i matemàtiques
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Josep Marlés Tortosa
Data 1 i 22 de febrer, 14 i 28 de març, i 18 d'abril. De 9:30 a 13:30
Dies dissabte
Adreça Esc. Tènic-Eulàlia-Frederic Mistral, c/ Pere II de Montcada, 8 (Barcelona)
Total hores 20
Preu
Col·legiat65,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores65,00€
No col·legiat95,00€

Atesa la situació d’emergència sanitària actual, i davant la incertesa que tenim sobre aquesta situació, us informem que, en no ser possible avançar de manera virtual les sessions afectades per la suspensió d'aquest curs, les sessions es recuperaran de manera presencial tan bon punt sigui possible, fent tots els ajustos que calgui per garantir la seguretat dels assistents.

Descripció

Dominar l’ús de la lupa i el microscopi significa que l’alumnat comprèn de manera ràpida i competencial continguts clau de la biologia i la geologia, perquè veu en directe la imatge real.

El curs pretén dotar el professorat d’activitats d’ESO i batxillerat, sovint desconegudes, que són altament motivadores per a l’alumnat i senzilles d’aplicar i preparar. Des de comprendre els grups de roques observant làmines primes fins a veure un pistil seccionat per entendre la funció de la flor.

 Metodologia

S’instruirà en el maneig de lupes binoculars de màxim augment i microscopis adaptats a l’ordinador per projectar les imatges i fotografiar-les. Es tracta d’un curs d’alta eficiència didàctica.

Es practicaran tècniques fàcils i ràpides de microscòpia per confeccionar les mostres (squashfrottis, raspat, talls, etc.), útils per treballar continguts de biologia i geologia que l’alumnat podrà aplicar en qualsevol situació d’investigació o estudi.

 Objectius

A la finalització del curs el professorat assistent podrà:

Tenir un compendi valuós d’activitats per a l’ESO i el batxillerat de geologia i de biologia.

El cicle geològic i els principals tipus de roques a partir de l’observació de làmines de roques (magmàtiques, metamòrfiques, sedimentàries detrítiques i biogeoquímiques) i estudi comparat de diferents sorres.

Interpretació d’imatges de vida microscòpica: estudi d’organismes unicel·lulars i pluricel·lulars invisibles a ull nu. Foraminífers, plàncton, briozous, pues d’eriçó, llevats, pol·len, etc. Cèl·lules i orgànuls, òrgans animals i vegetals, i bacteris.