« tornar

203416 - Curs de geologia pel Geoparc Conca de Tremp-Montsec

Tipus Escola d'Estiu
Àrea temàtica Recorreguts
Modalitat en línia
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Jordi Panisello Martí
Data del 19 al 24 de juliol. De 9:00 a 15:00
Dies de diumenge a divendres
Adreça Recorreguts
Total hores 30
Preu
Col·legiat68,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores68,00€
No col·legiat98,00€

Descripció

El Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec és un territori de 2050 km2 reconegut internacionalment pel seu patrimoni geològic i la gran geodiversitat.

L’àmbit geogràfic del Geoparc inclou tots els municipis de la comarca del Pallars Jussà, el municipi de Baix Pallars de la comarca del Pallars Sobirà, el municipi de Coll de Nargó de la comarca de l’Alt Urgell i els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià de la comarca de la Noguera.

 Objectius

Aquesta zona ha estat font d’investigació per a moltes empreses, universitats i institucions de diferents branques de les Ciències de la Terra durant els últims 80 anys. En unes valls de dimensions relativament reduïdes on el visitant gaudeix de les comoditats i la seguretat que ofereix una zona rural ben equipada, hi trobem, a grans traces, explicació sobre:

  • El descobriment d’importants jaciments paleontològics, on destaquen els fòssils dels últims dinosaures d’Europa.
  • Els paisatges geològics que reflecteixen les estructures que van formar el Pirineu.
  • L’aprofitament del recurs hidràulic i miner.
  • La reproducció́ d’escenaris geològics a la recerca d’hidrocarburs.

És per aquesta raó que el nostre territori és un laboratori geològic a l’aire lliure ideal per a l’aprenentatge, a tots els nivells, de la Geologia i les seves diferents disciplines, la qual cosa és l’objectiu principal del present curs.

A grans trets, durant el curs, volem tocar aquells quatre conceptes bàsics de Geologia que hauria de conèixer tothom per poder fer un principi de lectura del paisatge que ens envolta i determina en bona part la nostra història i el nostre estat de benestar, tot des d’un punt de vista amè i divulgatiu però sempre amb el rigor científic present.

Aprendrem conceptes de tectònica i sedimentologia a través de la història geològica de la Conca de Tremp i la Vall Fosca (i per extensió del Pirineu i Prepirineu). Tractarem la Paleontologia, a partir dels fòssils més mediàtics i espectaculars, com són les restes fòssils de dinosaures.

Veurem com la modelització del paisatge actual és a través dels processos geològics externs com pot ser l’aigua, el gel i la gravetat per finalment entendre que les últimes pinzellades de l’aspecte final del nostre territori és fruit de la interacció de la civilització amb el medi (especialment el geològic) a través dels recursos miners i els riscos geològics.

 Programa

 9 h: Sessions teòriques

9-9.15 h: Presentació curs

9.15-9.45 h: Presentació Geoparc, per part de Núria Verdeny, tècnica del Geoparc

9.45-10:30 h: La mineria del Geoparc, per part de Josep Maria Mata Perelló

10.30-11.15 h: Descans/esmorzar

11.15-12.15 h: El patrimoni miner del Geoparc, per part de Josep Mari Mata Perelló

12.15-13.15 h: El patrimoni geològic del Geoparc, per part de Jordi Panisello Martí

13.30 h: Dinar a Tremp/descans

16.30 h: Itinerari miner Tremp-Pobla de Segur-Xerrallo-Perbes

 Temàtica

Visita a les explotacions de guix de Senterada (afloraments del Keuper), de les explotacions de gresos de les Iglesias (afloraments del triàsic inferior) i de les explotacions de calcària de Perbes (afloraments del cretàcic). Totes elles s’utilitzaven per fornir de matèria primera la Cimentera de Xerallo, per fabricar els seus ciments