« tornar

US2131 - Club de lectura. Les grans novel·les del segle XX

Tipus Altres activitats de la Universitat Sènior
Àrea temàtica Altres activitats
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Mariano Royo Arpon
Data del 19 d'octubre de 2020 al 15 de maig de 2021. De 18:00 a 20:00
Dies Dilluns
Adreça CDL. Rambla de Catalunya, 8, pral.
Total hores 12
Preu
Col·legiat60,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores60,00€
No col·legiat60,00€

DESCRIPCIÓ

Encara que els existencialistes del segle XX van proclamar que la vida és absurda, ens encanta viure, i encara més, ens agrada ampliar les nostres pobres vides i viure, d’alguna manera, la vida d’altres. Aquest assumpte té dues versions: la xafarderia i la literatura. La primera no té bona premsa, però sí gran èxit social amb dues direccions: la xafarderia de personatges i la de veïnatges. A la literatura de ficció del segle XX també hi ha dos nivells no tan diferents: el realisme i el simbolisme.

Realisme i simbolisme a les grans novel·les del segle XX

La literatura del segle XX va voler superar la novel·la naturalista, que trobava incapaç de representar la complexitat de la vida contemporània. La història i la filosofia també ho intenten, però no de la manera vivencial pròpia de la novel·la. Alguns narradors han escrits obres que inclouen l’assaig entremig de la narració, (com ara Cortázar o Thomas Mann) amb un encert discutible. Altres treballen el relat simbòlic, curull d’idees, exigent per al lector.

En tot cas quasi sempre hi ha un desig d’originalitat, de trencament de les rutines o dogmes literaris. Al segle XX s’escriu des d’una actitud que intenta acostar-se a la realitat total de la vida humana, a partir de protagonistes o fets que representen més que la pura descripció empírica de personatges o situacions. És el cas del realisme màgic, la literatura fantàstica, la de ciència-ficció, la novel·lística històrica o la dita novel·la negra, o la d’humor: sempre representen alguna cossa més enllà dels fets que narren.

Amb aquesta actitud practicada de formes diverses, trobem al segle XX una collita d’obres de gran alçada, que fan pensar en un altre segle d’or.

La lectura crítica

En el fons, el que hi ha és una qualitat humana molt especial: l’empatia. La paraula es magnífica perquè engloba moltes coses: empatitzem amb persones reals, imaginàries o simbòliques, de manera que, a través de la identificació, podem gaudir o patir, riure o plorar, celebrar o indignar-nos, aprendre o rebutjar.  Ja sabem que una paraula o imatge cerebral desenvolupa les mateixes emocions que les realitats que representa. La imaginació és la clau de la diferència humana. I així gaudim també de la por imaginada, del perill, de la desgràcia, del terror... Per sort, de forma misteriosa, els humans distingim la realitat de la ficció, el somni de la vigília. Quasi sempre.

D’aquí el concepte de lectura crítica. La simple empatia es una vibració conjunta, una sintonia entre personatges, reals o imaginats, i el lector. La lectura crítica explica, contextualitza, classifica, compara amb la nostra realitat. Mai, però, hauríem d’oblidar l’autèntic plaer de la lectura, que pot venir tant de l’estil com del contingut, de la forma com de la matèria literària.

Aquest curs 2020-21, el nostre Club de Lectura seguirà recorrent aquestes grans obres, gaudir i aprendre.

CALENDARI

La primera sessió treballarem La pell freda, d’Albert Sánchez Piñol, una gran novel·la que aprofitarem per repassar el model d’anàlisi literària que farem servir al llarg del curs. Convindria portar-la llegida de l’estiu.

A La segona sessió es comentarà L’estrany, d’Albert Camus, premi Nobel 1957. Les següents novel·les a comentar seran triades pels participants de la llista següent:

George Orwell. 1984. Distopia 

 García Márquez. Cien años de soledad. Realisme màgic 

Graham Greene. El americano impasible. Novel·la negra 

Yasunari Kawabata. Mil grullas. Oriental 

Umberto Eco. El nom de la rosa. Històrica 

John Steinbeck. El raïm de la ira. Realisme social

Vargas Llosa. Pantaleón y las visitadoras. Humor 

Rafael Sanchez Ferlosio. El Jarama. Naturalisme

Robert Musil. Les tribulacions del jove Törless. Novel·la iniciàtica

Sandor Marai. Memòries d’un burgès. Memorialisme 

Cristina Fernández Cubas. Un año de gracia. Simbolisme 

Ernest Hemingway. El viejo y el mar. Realisme social i simbolisme

Juan Benet. El aire de un crimen. Novel·la negra

El coordinador penjarà a l’extranet del Col·legi de Llicenciats una introducció per cada lectura. A la sessió corresponent podrem compartir les nostres observacions i conclusions.

SESSIONS 

Mes

Dies

Octubre

19

Novembre

16

Desembre

14

Gener

18

Febrer

15

Març

15

Abril

12

Maig

17