« tornar

US2134 - La Història viscuda

Tipus Altres activitats de la Universitat Sènior
Àrea temàtica Els cicles dels dijous (presencials i format virtual en temps real)
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Dolors Quinquer
Data del 8 d’octubre de 2020 al 6 de maig de 2021. De 18:30 a 20:30
Dies dijous
Adreça Col·legi de Llicenciats
Total hores 16
Preu
Col·legiat100,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores100,00€
No col·legiat100,00€

DESCRIPCIÓ

Un recorregut per diferents moments de la Història a través de vuit personatges.

En cada sessió es fa atenció a un període concret de la història, contextualitzat i humanitzat a través de les petjades deixades per persones que van viure els esdeveniments escollits. Les trajectòries personals ens ajuden a entendre una època determinada i a analitzar determinats processos històrics. Ens interessa la microhistòria, la vida quotidiana, les dones, els que no tenen veu...

 Aspàsia de Milet (470-400 aC). Va viure a Atenes en l’època de Pèricles. Plató i Plutarc l’esmenten en els seus escrits. Era estrangera a Atenes, hetària i experta en oratòria. Va deixar petjada en una època i un lloc on les dones vivien pràcticament recloses sota el domini de pares, marits, fills o germans.

  1. Leonor d’Aquitània (1124-1204) dóna rica, influent, reina i mare de reis, musa de trobadors en un món medieval en expansió: viles noves, burgs, croades... No és representativa de les dones de l’època medieval, però ens permet parlar-ne.
  2. Francisca Pizarro Yupanqui (1534-1598), filla de Francisco Pizarro i d’una princesa inca, obligada a anar a Castella als 16 anys. Permet endinsar-nos en la “conquesta de l’Imperi dels inques”, el paper dels homes que hi van participar, el genocidi que van perpetrar, el paper de la monarquia, la situació de les dones, etc.
  3. Perot Rocaguinarda (1582-16...) el bandoler que va immortalitzar Cervantes en la segona part del Quixot, que ens ajudarà a entendre el que succeïa a Catalunya a finals del segle XVI i primer terç del segle XVII, en el marc de l’Imperi dels Àustries.
  4. Artemisa Gentileschi (1593-1653), pintora italiana de l’època barroca, seguidora de Caravaggio, una de les poques dones reconegudes com a pintores d’èxit i amb el control sobre la seva vida privada, tot i que va ser víctima d’una violació i d’un judici difamatori.
  5. Eduard Toda (1855-1875), un reusenc progressista, regeneracionista, catalanista, anticlerical; l’artífex de la reconstrucció del monestir de Poblet, un home de món menystingut i oblidat pel franquisme. De la seva mà ens aproparem al context històric d’Espanya, de Catalunya i del món des de mitjan segle XIX fins a mitjan segle XX.
  6. Emma Goldman (1869-1940). Dona amb una gran personalitat, apassionada, vital, humana, amb ganes d’aprofitat la vida, bona oradora... Pionera en la lluita per la lliure sexualitat, l’anticoncepció, l’autonomia de les dones per decidir sobre el seu cos. Permet aproximar-se a les idees de l’anarquisme i del feminisme.
  7. Robert Capa (1913-1954), Agustí Centelles (1909-1985) i Francesc Boix (1920-1951). La fotografia com a font de la història: bombardejos a la rereguarda, els camps francesos de refugiats, el fotògraf de Mauthausen, de la mà de tres fotoperiodistes que van fotografiar la guerra civil espanyola (1936-1939) i la postguerra.

 

SESSIONS

Mes 

Dies 

Octubre 

8 

Novembre 

5 

Desembre 

3 

Gener 

7

Febrer 

4 

Març 

4 

Abril 

8 

Maig 

6