« tornar

US2155V - Canvis geopolítics del segle XXI

Tipus Universitat Sènior. Escola d'Estiu 2021
Àrea temàtica Humanitats i cultura
Modalitat Format virtual en temps real
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Celia Cernadas Callejo, Tomàs Alcoverro Muntané
Data 1, 8,15 i 22 de juny. De 10:00 a 11:30
Dies Dimarts
Adreça En líniea
Total hores 6
Preu
Col·legiat50,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores50,00€
No col·legiat60,00€

El món ha canviat força en els darrers anys, i sembla que, en la situació actual el canvi serà encara més profund i més ràpid. Quins són els nous equilibris al nostre món, la nova realitat d’Occident i com són les anomenades potències emergents?

Durant aquest curs, alguns periodistes de renom, corresponsals en diverses parts del món, ens parlaran de la realitat avui d’Europa, Estats Units, la Xina i l’Orient Mitjà, en quatre ponències que ens permetran conèixer i reflexionar una mica més, i amb més profunditat, sobre el nostre món avui, i potser intuir els canvis geopolítics del segle XXI.

 

Programa:

1 de juny 

“L’Orient Mitjà avui”, a càrrec de Tomàs Alcoverro, llicenciat en dret i en periodisme, ha estat corresponsal a l’Orient Mitjà des del 1970. Autor de més de set mil cròniques internacionals per a la Vanguardia, autor de diferents llibres i guardonat en diferents ocasions per la seva trajectòria professional.

8 de juny       

"Els EUA davant l'abisme: de Donald Trump a Joe Biden", a càrrec de Cèlia Cernadas, periodista i docent, Màster en Relacions Internacionals per l'IBEI. Va ser corresponsal de Catalunya Ràdio als EUA del 2015 al 2017, i imparteix classes i conferències sobre el país.

El nou president dels EUA, Joe Biden, vol imprimir un gir dràstic a la política nord-americana després de l'era Trump. Enmig d'una pandèmia que ha devastat el país econòmicament i social, els seus primers mesos a la Casa Blanca han estat frenètics, i han culminat en la presentació d'un pla multimilionari d'inversió en infraestructures, educació, prestacions socials i lluita contra el canvi climàtic que resumeix la seva visió de la política i la democràcia. Però Biden afronta múltiples crisis: la lluita per la justícia racial, l'ascens i consolidació de l'anomenat "populisme de dreta", la desconfiança en les institucions i un país polaritzat com mai, tant al Congrés com al carrer.

15 de juny 

“Europa avui”, a càrrec de Carme Colomina, investigadora especialitzada en Unió Europea, desinformació i política global del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) i professora associada del Col·legi d'Europa a Bruges, Bèlgica. Ha estat corresponsal a Brussel·les i, posteriorment, cap de la secció internacional a Catalunya Ràdio i al diari ARA.

 

22 de juny       

“Certezas y preguntas ante el ascenso de China”, a càrrec de Rafael Poch-de-Feliu, periodista i corresponsal internacional durant 35 anys, la majoria d’ells per a La Vanguardia a Rússia i a la Xina. Actualment és professor de relacions internacionals a la UNED, i manté el blog rafaelpoch.com   (sessió en castellà).

Com s’explica que l’ascens de la Xina estigui causant tantes tensions? Per què l’actitud ortodoxa d’Occident davant d’aquesta escalada sembla convidar al conflicte? És una mala notícia l’ascensió a gran potència d’un sistema diferent de l’occidental? Què haurem d’esperar i en què caldrà fer atenció per a valorar el comportament de la Xina al segle XXI?

 


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »