« tornar

213800 - Els colors de la veu: itinerari històric i estilístic

Tipus Escola d'Estiu
Àrea temàtica Música
Modalitat Format virtual en temps real
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Mariona Sagarra Trias
Data de l'1 al 10 de juliol. De 9:30 a 11:30
Dies Síncron (a través de la plataforma Teams) Horari de sessions síncrones: 1, 2, 5, 6, 7, 8 i 9 de juliol de 9.30 a 11.30 h
Adreça En línia
Total hores 15
Preu
Col·legiat70,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores70,00€
No col·legiat100,00€

Tipologia

 

Síncron (a través de la plataforma Teams)

Horari de sessions síncrones: els dies 1, 2, 5, 6, 7, 8 i 9 de juliol de 9.30 a 11.30 h

 Descripció

 La veu és un instrument que tots tenim i utilitzem habitualment però que sovint desconeixem. És una de les eines de comunicació més potents. Amb ella manifestem sentiments, emocions, idees i conceptes.

Us proposem un curs de veu, teòric i pràctic. La part teòrica i d’audició inclourà una conferència sobre la veu humana i el seu mecanisme corporal, les tessitures clàssiques i altres formes de cantar, la veu natural: cantants populars, ètnies, música vocal en si, la relació de la paraula i la música. La gastronomia, l’amor, l'espiritualitat, l’humor.

Una segona part pràctica:  escalfament de veu, vocalitzacions, anàlisi i aprenentage  d’una cançó senzilla relacionada amb la temàtica de la part teórica de la sessió, que estarà dedicada cada dia a un tema específic.

 Metodologia

 Cada una de les sessions constarà de dues parts:

. Presentació de la temàtica del dia.

. Audició i projecció d’imatges, vídeos, escrits, poemes que expliquin i   ens permetin analitzar el tema        triat.

. Explicacions contrastades i documentades de tot el que s’explica tant pel que fa a la història de la    música com a l’anàlisi sonora.

.Part pràctica d’activació vocal:  escalfament de veu, respiració, entrenament i dinàmica vocal. Preparació i anàlisi d’una cançó que estarà relacionada amb el tema de la conferència del dia.

 Continguts

 La temàtica de les sessions cantades i de xerrades:

 • EL MÓN DE LA VEU I ELS SEUS COLORS. Anatomia de la veu, les tessitures, formes de cantar en la música clàssica i moderna. Maneres d’utilitzar la veu, funcionalitat del cant: versions.

• ELS CANTS SAGRATS: CANTAR L’ESPIRITUALITAT. Formes de cantar l’espiritualitat, la religiositat en diferents indrets del món. Des d’Occident fins a cants rituals i de diverses religions.

•  CANÇONS D’AMOR: EL GRAN TEMA! Cançons d’amor primerenc, cançons d’amor madur. Des del clàssic fins a les cançons populars.

• LA GASTRONOMIA CANTADA. Cançons que parlen de l’art del menjar i el beure, des de l’òpera fins a les polifonies, des de la cançó popular fins al jazz. La poesia.

• QUI CANTA ELS SEUS MALS ESPANTA: L’HUMOR EN LA VEU! “Riure amb” o “riure’ns de”? Cançons amb humor, situacions còmiques a partir de les cançons de tots els temps.

 Objectius

 . Explicar i apreciar els recorreguts vocals seguint l’itinerari de la història de la música. Les maneres          d’interpretar una temàtica concreta en cada època

. Fer conèixer formes de cantar d’aquí i d’arreu del món

.Analitzar les veus i les cançons: estructures, ritmes, intensitats, textures, colors vocals

.Sentir algunes versions d’un mateix tema. Les recreacions i  interpretacions personals de diversos intèrprets segons el seu criteri i estil

. Parlar dels estils: àries d’òpera, lied, estàndards de jazz, Chanson, teatre musical, tradicional.

. Aprofitar-ho per moure el cos, respirar (tan necessari en aquests temps de mascaretes), vocalitzar... i activar-nos.

 Avaluació

 Un petit resum de totes les temàtiques tractades i es vol, un enregistrament casolà de les cançons practicades.


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »