« tornar

US2209 - Literatura universal I

Tipus Universitat Sènior 2021-2022
Àrea temàtica Literatura
Modalitat Presencial i en format virtual
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Sam Abrams
Data del 7 d'octubre de 2021 al 28 d'abril de 2022. De 9:30 a 11:30
Dies dijous
Adreça Col·Legi de Llicenciats
Total hores 50
Preu
Col·legiat235,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores235,00€
No col·legiat295,00€

OBJECTIUS 

Aquest curs té quatre objectius bàsics o fonamentals. Primer, oferir una visió panoràmica global de la creació i el desplegament de la tradició literària occidental, des de les seves arrels fins als nostres dies. Segon, fer un seguiment de tots els grans canvis estètics i intel·lectuals que s’han produït en la tradició occidental, de segle en segle, d’època en època. Tercer, explicitar els lligams profunds que hi ha entre la literatura catalana i la literatura universal. I, quart, desenvolupar les eines necessàries per llegir i gaudir d’un text literari cada vegada amb més intensitat.

CONTINGUTS 

La mecànica del curs és ben simple. Es tracta d’un enfocament tripartit. En primer lloc, el professor farà una introducció del tema en qüestió, és a dir, del període històric, dels valors estètics de l’època, de la producció general dels autors i les obres concretes a comentar. En segon lloc, hi haurà un col·loqui obert de preguntes i respostes sobre el material tractat en la introducció general, per tal d’assegurar-ne la comprensió i/o omplir alguna llacuna que pugui quedar. I, en tercer lloc, hi haurà un comentari aprofundit, a nivell temàtic i formal, de passatges destacats de les grans obres de la literatura universal.

  • Els orígens: la Bíblia.
  • La literatura grecoromana: Homer, Virgili i l’èpica clàssica.
  • L’edat mitjana: Dante Alighieri i la Commedia. El cançoner d’Ausiàs March.
  • El Renaixement: William Shakespeare i les seves tragèdies.
  • El Barroc: Miguel de Cervantes i Don Quijote de La Mancha.
  • La Il·lustració: El naixement de la novel·la moderna: els anglesos, Henry Fielding (La vida de Tom Jones, expòsit) i Laurence Sterne (Vida i opinions de Tristram Shandy, home de llinatge).
  • Segle XIX: Goethe, Faust i el romanticisme alemany. Charles Baudelaire, Les flors del mal i el camí cap a una literatura més exigent, el simbolisme. El realisme: Lev Tolstoi i Guerra i Pau. Henrik Ibsen i la renovació teatral. Joan Maragall i la posada al dia de la literatura. La reivindicació de la literatura popular.
  • Segle XX: T. S. Eliot, La terra eixorca i la revolució poètica del segle XX: l’alta modernitat. James Joyce, Ulisses i la creació de la novel·la moderna. Rainer Maria Rilke, Marcel Proust i l’obra d’art total. L’obra de Franz Kafka. Bertolt Brecht, Czeslaw Milosz i la literatura del compromís. Isak Dinesen i el valor de la fantasia. 
  • Josep M. de Sagarra i Vida privada. Carles Riba i l’aventura creativa extrema. Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Guillermo Cabrera Infante i l’ampliació del mapa estètic. Dos gèneres literaris més: el memorialisme i la crònica de viatges. Noves literatures velles: les dones. Trencant les convencions: la sexualitat a examen (E. M. Forster, Henry Miller, Anaïs Nin).

CALENDARI 

Octubre: 7, 21, 28

Novembre: 4, 11, 18, 25

Desembre: 2, 9, 16

Gener: 13, 20, 27

Febrer: 3, 10, 17, 24

Març: 3, 10, 17, 24, 31

Abril: 7, 21, 28

 


Selecciona un taller de cada bloc

« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »