« tornar

US2211 - Literatura universal III

Tipus Universitat Sènior 2021-2022
Àrea temàtica Literatura
Modalitat Presencial i en format virtual
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Sam Abrams
Data del 5 d'octubre de 2021 al 10 de maig de 2022. De 9:30 a 11:30
Dies dimarts
Adreça Col·legi de Llicenciats
Total hores 50
Preu
Col·legiat235,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores235,00€
No col·legiat295,00€

OBJECTIUS 

Aquest curs té quatre objectius bàsics o fonamentals. Primer, oferir una visió panoràmica global de la creació i el desplegament de la tradició literària occidental, des de les seves arrels fins als nostres dies. Segon, fer un seguiment de tots els grans canvis estètics i intel·lectuals que s’han produït en la tradició occidental, de segle en segle, d’època en època. Tercer, explicitar els lligams profunds que hi ha entre la literatura catalana i la literatura universal. I, quart, desenvolupar les eines necessàries per llegir i gaudir d’un text literari cada vegada amb més intensitat.

CONTINGUTS 

La mecànica del curs és ben simple. Es tracta d’un enfocament tripartit. En primer lloc, el professor farà una introducció del tema en qüestió, és a dir, del període històric, dels valors estètics de l’època, de la producció general dels autors i les obres concretes a comentar. En segon lloc, hi haurà un col·loqui obert de preguntes i respostes sobre el material tractat en la introducció general, per tal d’assegurar-ne la comprensió i/o omplir alguna llacuna que pugui quedar. I, en tercer lloc, hi haurà un comentari aprofundit, a nivell temàtic i formal, de passatges destacats de les grans obres de la literatura universal.

  • Els orígens: Les antigues sagues d’Escandinàvia (Islàndia, Suècia, Noruega i Dinamarca).
  • La literatura grecoromana: la lírica: les odes de Píndar i Horaci, i els poemes de Safo i Catul.
  • L’edat mitjana: Chrétien de Troyes i el romanç medieval.
  • El Renaixement: Thomas More, Utopia i la novel·la d’idees.
  • El Barroc. Els moralistes francesos del segle XVII: François de la Rochefoucauld i Blaise Pascal.
  • La Il·lustració. El naixement de la biografia moderna: Les converses amb Goethe de Johann Peter Eckermann i La vida de Samuel Johnson de James Boswell.
  • Segle XIX: Giacomo Leopardi i el romanticisme italià. El realisme anglosaxó: Charles Dickens, Charlotte Brontë, George Eliot (Mary Anne Evans), Henry James i Edith Wharton.
  • Segle XX: C. P. Kavafis, Fernando Pessoa, Agustí Bartra i el sentit de l’alteritat. L’humor com a arma: els contes de Pere Calders. Harold Pinter i el teatre de mínims. Noves literatures velles: més enllà dels límits: Índia i l’Orient. La postmodernitat i els límits del text.

 

 CALENDARI

Octubre: 5, 12, 19, 26

Novembre: 2, 16, 23 i 30

Desembre: 14, 21

Gener: 11, 18, 25

Febrer: 1, 8, 22

Març: 1, 8, 15, 29

Abril: 5, 19, 26

Maig: 3, 10

 


Selecciona un taller de cada bloc

« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »