« tornar

221301 - Assumpció del passat i memòria històrica (seminari)

Tipus Escola de Tardor
Àrea temàtica Ciències socials
Modalitat En línia
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat
Data 11 i 12 de novembre de 2021. De 17:00 a 20:00
Dies Dijous i divendres
Adreça En línia
Total hores 15
Preu
Col·legiat5,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores5,00€
No col·legiat15,00€

El conflicte és un fet recurrent al llarg de la història des de temps llunyans. El segle XX va estar però especialment afectat per l’enfrontament, la guerra i les represàlies, amb dues Guerres Mundials, la Guerra Civil espanyola i els règims totalitaris europeus. Aquests fets es treballen al currículum d’història de la ESO i el batxillerat, tot i que ens poden servir per a treballar el pensament crític, la recerca, la cultura de la pau i els valors cívics i democràtics de manera transversal amb el nostre alumnat. 

Aquest seminari vol ser doncs un espai de reflexió entorn el conflicte i la memòria històrica, tant des de la vessant curricular com des de la vessant del treball en valors a les aules. És doncs obert a professorat de diferents matèries i especialitats de la secundària i el batxillerat, i a tots aquells que tingueu interès en aprofundir en el tema.

Coneixerem les principals entitats que treballen en aquesta temàtica i també tots els recursos que ens ofereixen per a tractar, comprendre i analitzar el conflicte com a docents: fonts documentals, testimonis, activitats per a centres educatius, recorreguts i altres, i compartirem experiències d’aula relacionades amb la memòria històrica arreu de Catalunya.

Informació important sobre la inscripció:

En cas que no desitgeu certificat, i per tant no tindreu la formació reconeguda dins el Pla de Formació Permanent del Departament d'Educació, us hi podeu inscriure de manera gratuïta mitjançant aquest enllaç

En cas que desitgeu el certificat i que realitzem el tràmit de reconeixement de la vostra participació al seminari, us hi podeu matricular mitjançant l'enllaç que trobareu més abaix (5€ per a col·legiats i 15 € per a no col·legiats)

Programa

11 de novembre

16 – 17.30  h: Ponència inaugural: Dimensió teòrica de la memòria històrica: Memòria vs relat

17.30 – 17:45 h – Pausa

 17:45 – 18:45 h: La memòria històrica: entitats i recursos

  • Museu de l’Exili
  • Memorial Democràtic
  • COMEBE
  • Arxiu Nacional de Catalunya

 

12 de novembre

Treballar el conflicte i la reconciliació a l’aula; com abordem un passat conflictiu? Com desenvolupem un pensament crític i objectiu en el nostre alumnat? Com treballem la cultura de la pau i la competència ciutadana?

16 – 17.30 h: 3 experiències d’aula a càrrec dels grups de treball  DEMD

17.30 –  18 h: Descans

18 h- 19.30 h: 3 experiències d’aula a càrrec dels grups de treball  DEMD 

19.30 h: Reflexió final i paraules de comiat 

 


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »