« tornar

222400 - La física quàntica: una eina per a noves tecnologies emergents

Tipus Escola d'Hivern
Àrea temàtica Ciències i matemàtiques
Modalitat En línia
Nivell Secundària i Batxillerat
Coordinador
Professorat Federica Beduini
Data Del 27 de gener al 24 de febrer de 2022. De 18:00 a 20:00
Dies Dijous
Adreça En línia
Total hores 15
Preu
Col·legiat55,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores55,00€
No col·legiat70,00€

Aquest curs és esponsoritzat per l'ICFO (www.icfo.eu), institució que té com a objectiu fer avançar els límits del coneixement fent servir la fotònica, és a dir la ciència i la tecnologia dels fotons.

Descripció

Som al principi de la segona revolució quàntica, que promet portar noves tecnologies que beneficiaran a tota la societat i que s'afegiran a les de la primera, que ja emprem diàriament. Amb les eines i els materials d’aquest curs, podràs apropar les noves generacions a aquest fascinant món.

Metodologia

Per a cada mòdul del curs, us proporcionarem materials (vídeos i textos) per apropar-vos als conceptes l vostre ritme, i tindrem sessions per videoconferència on podrem comentar junts els dubtes i respondre a les curiositats, a més de consolidar els conceptes fonamentals.

A més, començarem el curs amb una activitat dinàmica i interactiva (Decide Game), que podreu fer servir també a classe com a primera introducció al món de la física quàntica.

Tipologia de curs

En línia: combinarà sessions síncrones amb treball asíncron.

Calendari de connexions, de 18 a 20 h, per videoconferència:

 • 27 de gener 
 • 3 de febrer 
 • 10 de febrer 
 • 17 de febrer 
 • 24 de febrer 

(*) sessió opcional amb data a decidir en què els assistents podran fer una breu visita de les instal·lacions de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)

Continguts

El curs es dividirà en cinc mòduls:

 1. Introducció al curs i Decide Game: després de presentar breument el curs i els seus objectius, ens endinsarem en el món de la física quàntica amb una activitat dinàmica i interactiva.
 2. Introducció a la física quàntica: per poder entendre les oportunitats que representen les tecnologies quàntiques, hem d’entendre els principis bàsics que governen el món a l’escala d’àtoms i molècules. Amb vídeos, animacions i textos introduirem la superposició, l’entrellaçament i més conceptes que són la base de les noves tecnologies quàntiques.
 3. Introducció a les tecnologies quàntiques: tot i que la física quàntica descriu el comportament d’objectes molt petits, pot tenir efectes a escales més grans i podem fer-la servir per generar noves tecnologies que beneficiïn la societat. En aquest mòdul, descobrirem les tecnologies emergents basades en la física quàntica, que prometen revolucionar molts camps de la societat, com per exemple el de les comunicacions i la seguretat informàtica.
 4. Tecnologies quàntiques a l’ICFO: amb breus descripcions dels projectes que s’estan duent a terme a l’ICFO, podreu conèixer els avenços en el camp de les tecnologies quàntiques que estan duent a  terme de la mà dels qui hi treballen.
 5. Física quàntica a la classe: hem preparat activitats i materials per apropar el fascinant món de la física quàntica a les noves generacions i els compartirem amb vosaltres.

Objectius

En acabar el curs, els  assistents:

 • Entendran els conceptes bàsics de la física quàntica
 • Coneixeran les tecnologies emergents basades en la física quàntica i el seu impacte potencial en la societat
 • Tindran eines i materials per compartir aquests nous coneixements amb l’alumnat.

 

Avaluació

Els participants han d’assistir al 80% de les sessions síncrones i omplir un formulari al principi i al final del curs.