« tornar

222303 - Seminari: Un món en transformació: els quatre reptes globals fonamentals de la primera meitat del segle XXI

Tipus Escola d'Hivern
Àrea temàtica Món actual
Modalitat En línia
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Jordi Molina Alsina
Data 9, 10, 16 i 17 de febrer de 2022. De 18:00 a 19:30
Dies Dimecres i dijous
Adreça En línia
Total hores 6
Preu
Col·legiat45,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores45,00€
No col·legiat55,00€

El nostre és un món en transformació. Som testimonis de grans canvis en la nostra realitat  que afecten la nostra quotidianitat i que dibuixen un nou ordre a nivell global: revolució tecnològica, mercats i noves potències emergents davant l'envelliment d'Europa i la crisi de les seves institucions, la crisi energètica i el pols pel subministrament d'energies...

Us proposem un seminari intensiu per explorar els quatre grans reptes del nostre temps a escala global i acostar-nos a quatre temes de molta actualitat que posen en evidència la transformació evident del nostre món, ens qüestionen i ens ajuden a intuir quin serà l'escenari global de les properes dècades, de la mà de Jordi Molina, especialista en GEO política i GEO economia, director de Meridia Capital i membre del Consell de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats a Catalunya.

El seminari constarà de quatre sessions on es tractaran quatre temes cabdals  per redefinir la cooperació i/o el conflicte entre els grans actors geopolítics durant la primera meitat del segle XXI.

 Programa:

1. El retorn d’Àsia. La Revolució industrial va posar Occident al capdevant del creixement econòmic global, desplaçant el centre de gravetat històric d’Orient a Occident.

Aquest és una dinàmica que s’està revertint al segle XXI. Quines son les seves implicacions? Quins els reptes i oportunitats?

2. El destí de les institucions lliberals. La fi de la segona Guerra mundial va donar forma a l’ordre internacional actual. Amb els seus defectes i virtuts, ha articulat el marc d’interacció multilateral inèdit en la història. 

Quin és el seu futur? A la seva vegada, la fi de la Guerra Freda va afiançar la democràcia lliberal com un règim polític en expansió a finals del segle XX que avui, està en retrocés. Quin són els seus reptes? Quin el seu futur?

3. La disrupció de la Quarta Revevolució industrial. L’anomenada QRI té un potencial de disrupció sense precedents. 

Què la defineix? Quines són les seves tecnologies clau? Quins els seus impactes previsibles en la societat, les empreses i els governs?

4. Geopolítica de l’energia. En un món aparentment pospandèmic, són paleses les tensions en el consum i subministrament energètic. 

Quin són els reptes globals associats als mateixos? Quins són els reptes específics de la UE envers Russia i el Magreb?

 


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »