« tornar

223300 - Dos segles de relacions històriques i culturals catalanogregues (1821-2021)

Tipus Escola d'Estiu
Àrea temàtica Ciències socials
Modalitat Virtual
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Eusebi Ayensa Prat
Data Del 4 al 8 de juliol. De 18:00 a 20:30
Dies De dilluns a divendres
Adreça En línia
Total hores 15
Preu
Col·legiat70,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores70,00€
No col·legiat105,00€

Descripció:

A l’Escola d’Estiu de l’any passat es va abordar de manera monogràfica la dominació catalana de Grècia al segle XIV arran de l’ocupació dels anomenats ducats d’Atenes i Neopàtria i l’empremta deixada pels nostres avantpassats en l’arquitectura, la literatura i el folklore grecs.

En aquest curs proposem resseguir les nostres relacions amb la terra de l’Hèl·lade des de la caiguda de Constantinoble en mans otomanes fins als principals viatgers catalans a Grècia de la passada centúria. Com posa de manifest el programa detallat del curs, els continguts —que seran tant de caràcter històric i literari com artístic— s’estructuraran sobre la base d’una sèrie de sessions síncrones i asíncrones, que inclouran també la lectura guiada d’articles i l’elaboració d’activitats sobre els temes tractats.

Els assistents al curs —siguin de l’especialitat que siguin— no cal que tinguin coneixements previs sobre la matèria, ni tampoc domini de la llengua grega, ja que els textos grecs que es comentin seran presentats sempre en traducció catalana. Així mateix, la bibliografia subministrada pel responsable del curs estarà redactada en llengua catalana o castellana.

Metodologia:

En aquest curs, que serà exclusivament virtual, es combinaran les sessions síncrones (en concret la 1a i la 6a) amb sessions asíncrones (la 4a i 5a), en les quals els assistents hauran de visionar uns vídeos i un PowerPoint i resoldre eventualment les activitats que es proposin. Finalment, a la 2a i 3a sessió els assistents hauran de llegir textos i articles que els seran facilitats pel formador i fer les activitats proposades, que seran comentades a la darrera sessió del curs.

El curs s'impartirà de manera asíncrona mitjançant Moodle. Hi haurà una connexió per a dubtes. 

Programa:

  • Sessió 1.  Presentació del curs i metodologia a seguir. Catalunya i el món otomà: des de la caiguda de Constantinoble fins a la batalla de Lepant. Sessió síncrona.
  • Sessió 2. Elionor d’Aragó, reina de Xipre. Lectura de textos i activitats.
  • Sessió 3. “Missatge al Rei dels Hel·lens”. Lectura de textos i activitats.
  • Sessió 4. Àurea de Sarrà: una bacant catalana al peu de l’Acròpolis. Sessió asíncrona.
  • Sessió 5. Faula d’Orfeu, de Josep Sebastià Pons: un record de Grècia des del Rosselló. Sessió asíncrona.
  • Sessió 6. Viatgers catalans a Grècia (Antoni Rubió, Maria Antònia Salvà, Arístides Maillol, Carles Riba i Josep Pla). Conclusions del curs. Sessió síncrona.

Avaluació:

Dur a terme les activitats proposades pel professor.


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »