« tornar

US2301 - La música per a teclat del barroc al segle XXI

Tipus Universitat Sènior 2022-2023
Àrea temàtica Música
Modalitat Presencial
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Jordi Parramon Peralta
Data Del 6 d'octubre de 2022 al 27 d'abril de 2023. De 9:30 a 11:30
Dies Dijous
Adreça Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats
Total hores 50
Preu
Col·legiat235,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores235,00€
No col·legiat295,00€

Descripció

L’objectiu del curs és aprofundir, amb audicions comentades, en la música per a teclat sol (bàsicament clavecí, piano i orgue a la música barroca) i també en la que inclou una col·laboració a duo, trio, quartet i quintet, fins a arribar a la que demana un acompanyament orquestral. La franja temporal agafarà des del barroc fins al segle XXI. Es comentaran aspectes de llenguatge musical (ritme, melodia, harmonia, timbre), expressió (tempo, caràcter, dinàmica, accentuació i articulació) i formes (suite, sonata, variació, intermezzo).

Barroc: Formes polifòniques (cànon, invenció, passacaglia, xacona i fuga), formes additives (suite, concerts) i les seves combinacions (preludi, tocata). Música per a clavecí i orgue de Pachelbel, Buxtehude i Bach.

Classicisme: La sonata com a nou concepte formal (Haydn i Mozart). S’imposa el piano a solo, música de cambra i concert (Mozart). Primeres obres de Beethoven.

Romanticisme: Naixement d’un nou virtuosisme pianístic tant a solo com en forma concert. Edat d’or de la música de cambra, en què el piano és el centre. Aparició del gènere lied (veu i piano). Beethoven a la maduresa, Chopin, Schumann i Brahms.

Segles XX I XXI: Impressionisme (amb referències poètiques o pictòriques), postromanticisme, neoclassicisme (prolongació de formes romàntiques però també recuperació de les barroques), dodecatonisme i altres avantguardes, i neoromanticisme. Totes aquestes tendències van escollir el piano (o el concert) com a vehicle de les seves propostes, fins a arribar al segle XXI. Debussy, Ravel, Bartok, Shoenberg, Prokofiev, Xostakóvitx i Mompou.

Calendari:

  • Octubre: 6, 13, 20 i 27
  • Novembre: 3, 10, 17 i 24
  • Desembre: 1 i 15
  • Gener: 12, 19 i 26
  • Febrer: 2, 9, 16 i 23
  • Març: 2, 9, 16, 23 i 30
  • Abril: 13, 20 i 27

 


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »