« tornar

US2255 - Geopolítica. El món al segle XXI

Tipus Cursos d'Estiu 2022
Àrea temàtica Món actual
Modalitat En línia
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat
Data Del 15 al 30 de juny de 2022. De 18:00 a 19:30
Dies Dimarts, dimecres i dijous
Adreça En línia
Total hores 8
Preu
Col·legiat50,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores50,00€
No col·legiat60,00€

Descripció

La globalització i la interconnectivitat defineixen el segle XXI, i comporten tot un seguit de tensions i conflictes entre les diferents àrees geopolítiques, amb grans reptes que cal abordar i trobar-hi solució: l’accés a l’aigua potable, l’explotació de les reserves de gas natural i petroli, el control dels recursos minerals, la gestió mediambiental i dels residus, el repartiment desigual dels recursos econòmics i alimentaris, etc. I fa poc, s’han obert dos conflictes a prop de casa, la invasió russa d’Ucraïna i el nou posicionament d’Espanya quant al Sàhara Occidental, a part de l'inacabable conflicte a l’Orient Mitjà, i a Colòmbia s'obren noves perspectives, afavorides pels acords de pau. 

En aquest curs s’aprofundirà en aquests escenaris, vells i nous, per mirar d'entendre’ls una mica millor.

Programa

Dimecres, 15 de juny: "UE, guerra i energia: estratègia i gasoductes", a càrrec de Pere Fàbregas, historiador i conferenciant, autor de diversos llibres entorn l’energia

L’actual situació de guerra a Ucraïna, posa en evidencia la dependència europea, i sobretot alemanya del gas rus. Cal veure com s’ha arribat a aquesta situació, i veure les diferències entre països, per anar construint estratègies de superació de la situació. Una eina transcendent son les possibilitats de subministrament d’altres orígens, i la capacitat de arribar als ciutadans i les empreses amb gasoductes i plantes de regasificació.

Dijous, 16 de juny: "Sàhara Occidental", a càrrec de Jordi Molina Alsina, especialista en GEO política i GEO economia, professor d’ESADE i d’EADA

La situació al Sàhara Occidental, malauradament, està d’actualitat. En aquesta conferència aprofundirem en la vinculació amb altres aspectes conflictius de la zona: la rivalitat Marroc-Algèria, els recursos naturals i la rivalitat Estats Units - Rússia al nord d’Àfrica, així com la relació Israel-Palestina i la descolonització.

Dimarts, 28 de juny: "Guerra i objecte", a càrrec de Plàcid Garcia-Planas, periodista i corresponsal de guerra de la Vanguardia, ha cobert diferents guerres (Iugoslàvia, Guerres del Golf, Afganistan i Ucraïna). Autor de diferents llibres

Els objectes, sovint, poden ser més reveladors que les paraules. Plàcid Garcia ha col·leccionat durant 20 anys de professió objectes diversos, mitjançant els quals ens aproximarem als conflictes bèl·lics del nostre segle, i que expressen, més enllà de les paraules, la realitat crua i dura de la guerra. 

Dimecres, 29 de juny: "Colòmbia: la primera gran oportunitat de l’esquerra per arribar a la presidència en pau”, a càrrec d'Isabel Galí Izard, periodista i coordinadora de Món, el programa de TV3 dedicat a analitzar a fons l'actualitat internacional.

Colòmbia viu aquesta primavera unes eleccions històriques. El conflicte polític que colpeja el país des de fa més de 50 anys s’ha reconfigurat, després dels acords de pau del 2016 amb la guerrilla de les FARC. I, per primer cop a la història del país, un candidat d’esquerres podria arribar a la presidència. L’economia de base extractivista funciona com un tro –ha crescut un 10% el 2021-, però la pandèmia ha deixat un 5% més de pobres. Tots aquests elements converteixen la segona volta electoral del 19 de juny en una cita d’una transcendència especial per al futur del país.


 


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »