« tornar

24004 - Actualització de continguts curriculars i aspectes practicodidàctics en Física i Química

Tipus Oposicions
Àrea temàtica Ciències experimentals
Modalitat Virtual
Nivell Secundària i Batxillerat
Coordinador Marta Simon Esteve
Professorat Marta Simon Esteve
Data Del 7 d'octubre de 2022 al 24 març de 2023. De 16:00 a 20:00
Dies Divendres
Adreça En línia
Total hores 80
Preu
Col·legiat560,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores560,00€
No col·legiat800,00€

Descripció:

D’acord amb la publicació del Departament d’Educació de les pròximes convocatòries de processos d’estabilització de plantilles docents,[1] hem dissenyat els objectius del curs d’actualització de coneixements de l’àmbit de la física i la química.

L’objectiu global del curs és capacitar els docents per actualitzar els continguts i coneixements específics del temari de les oposicions, i alhora treballar la competència didàctica de generar situacions d’aprenentatge adients a l’educació secundària per gestionar la transferència de sabers i el desenvolupament de les competències científiques que es despleguen en els currículums d’ESO i batxillerat.

 

Objectius:

-       Identificar i comprendre els sabers i els conceptes clau de  la física i  la química

-       Treballar l’enfocament dels temes per donar una visió dels trets fonamentals, relacionar-ho amb el currículum i fer-ne un plantejament didàctic.

-       Desenvolupar les competències per demostrar la capacitat de l’aspirant per relacionar el temari amb el currículum vigent, i adaptar-ne el contingut teòric, que pot ser de nivell universitari, a un contingut i un context relacionat que tingui sentit per a l’educació secundària: en la indagació de fenòmens naturals i de la vida quotidiana, el medi ambient i la salut i en el desplegament dels ODS.

-       Actualitzar els procediments de la resolució de problemes, les tècniques experimentals, el treball de camp i de laboratori, que facilitin el disseny de les situacions d’aprenentatge, l’anàlisi de controvèrsies i la recerca i la indagació.

 

Continguts:

-       Actualització de coneixements: Orientacions per a l'elaboració dels 75 temes del temari en relació amb els sabers i conceptes clau de la física i la química

-       Aptitud pedagògica: Disseny i resolució d’exercicis pràctics per treballar les habilitats instrumentals i tècniques per a l’exercici docent.

-       Desplegament curricular: Disseny de situacions d'aprenentatge, de laboratori i de recerca i d’indagació, per configurar unitats didàctiques i programacions.

 

Metodologia:

L’estructura del curs està dissenyada per a un desplegament virtual en sessions de treball de quatre hores.

Durant les sessions es presentaran les idees científiques rellevants relacionades amb els diferents temes i s’exploraran diversos recursos didàctics per treballar-les a l’aula. També es compartiran idees relacionades amb les produccions dels participants i s’aclariran els possibles dubtes.

Cada sessió estarà estructurada al voltant de blocs temàtics, alternant els de Física i de Química. En la primera part es revisaran els conceptes clau de cada bloc i en la segona part s’analitzarà el seu desplegament segons els nivells educatius, els contextos que permeten treballar-ho i les situacions d’aula que es poden plantejar.

Cada sessió haurà de garantir les eines perquè cada docent pugui dissenyar l'índex per desenvolupar els temes del bloc de temari desplegat i un ventall de contextos i situacions d’aula per configurar la seva unitat didàctica sobre els sabers i les competències específiques. 

 Avaluació:

Assistència i participació almenys al 80% i elaboració de les tasques proposades.

Calendari:

  • Octubre: 7, 14, 21, 28
  • Novembre: 4, 11, 18, 25
  • Desembre: 2
  • Gener: 13, 20, 27
  • Febrer: 3, 10, 17, 24
  • Març: 3, 10, 17, 24

Les sessions seran els divendres de 16 a 20 h

  


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »