« tornar

232200 - Literatura a l’ESO: aprenentatge basat en situacions. Més enllà de la lectura

Tipus Escola d'Hivern
Àrea temàtica Llengua i literatura
Modalitat En línia
Nivell Secundària i Batxillerat
Coordinador Muntsa Farré
Professorat Muntsa Farré
Data De l'11 de gener al 8 de març de 2023. De 18:00 a 20:00
Dies Dimecres
Adreça CDL i en línia
Total hores 20
Preu
Col·legiat75,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores75,00€
No col·legiat100,00€

Aquest curs desenvolupa estratègies per fomentar l’educació literària a través de l’aprenentatge basat en situacions. Llegir, interpretar i valorar fragments de clàssics i contemporanis de la literatura catalana, alhora que es mobilitza l’experiència biogràfica, el coneixement del món i el respecte a la diversitat i es promou el treball interdisciplinari.

Metodologia

Es proposaran diferents itineraris temàtics, a partir d’un dilema plantejat en forma de pregunta, que combinarà textos de diverses èpoques, autors i gèneres de la literatura catalana. Cada itinerari suggerirà formes de treball conjunt de la matèria de Llengua catalana i literatura amb altres disciplines curriculars.

Es proporcionaran eines a fi que els assistents al curs puguin elaborar un itinerari temàtic i compartir-lo per tal de generar nous materials assequibles a tothom.

Objectius

  • Eixamplar la competència literària
  • Reforçar la competència lectora 
  • Desenvolupar l’esperit crític de l’alumnat

Contingut

  • Itinerari temàtic 1: La relació entre la literatura i el poder. Antologia de textos: Llibre de les bèsties, Ramon Llull; Disputa de l’ase, Anselm Turmeda; Marxa nupcial, Joan Salvat Papasseit; Marxa nupcial per a una difunta, Carles Torner, i  “L’arbre domèstic” (Cròniques de la veritat oculta), Pere Calders.
  • Itinerari temàtic 2: De l’enamorament al matrimoni. Antologia de textos: La filla del mar, Àngel Guimerà; “Parricidi” (Drames rurals), Caterina Albert; Laura a la ciutat dels sants, Miquel Llor, i “Amor etern”, Baltasar Porcel.
  • Itinerari temàtic 3: L’estigmatització reflectida a la literatura. Antologia de textos: La bogeria, Narcís Oller; En defensa pròpia, Verdaguer; Tretze tristos tràngols de Sànchez-Piñol, i Les benaurances, Joan Cavallé.
  • Itinerari temàtic 4: Les distopies literàries. Antologia de textos: La ciutat dels joves, Aurora Bertrana; Alba o el jardí de les delícies, Marc Artigau; Consciència, Teresa Colom; La peixera, Maiol de Gràcia; Terra inhòspita. Barcelona ‘2048’, Dolors Millat, i Napalm al cor, Pol Guasch.

 


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »