« tornar

232301 - III Jornades de Didàctica de les Ciències Socials Treballar la guerra i la pau a l’aula de manera competencial. Situacions d’aprenentatge, fonts primàries i secundàries i recursos.

Tipus Jornades
Àrea temàtica Ciències socials
Modalitat En línia
Nivell Secundària i Batxillerat
Coordinador
Professorat
Data Dies 9 i 10 de febrer de 2023. De 16:00 a 20:00
Dies Dijous i divendres
Adreça En línia
Total hores 15
Preu
Col·legiat35,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores35,00€
No col·legiat50,00€

Sovint, i tal i com emfatitza el nou currículum, treballem a les aules aspectes d’actualitat, propers al nostre alumnat o bé amb els quals poden connectar, el que ens permet treballar continguts curriculars de manera més pertinent i significativa.

Treballem el context de guerra actual a Europa i l’enfrontament entre Rússia i Ucraïna que té conseqüències per a tot el context europeu. El que ens pot dur a les guerres i enfrontaments que es treballen a nivell curricular, Guerra Civil Espanyola i Guerres Mundials, i també la cultura de la Pau a les nostres aules.

Per a fer-ho, les fonts primàries i secundàries que tenim al nostre abast, arxius i fons documentals i audiovisuals i gràfics, poden suposar un recurs didàctic de primer ordre, proper i pertinent per a l’aprenentatge significatiu del nostre alumnat.

Qüestionar-se, cercar i trobar respostes; reflexionar de manera crítica i aprendre competencialment!

9 de febrer de 2023

16.15 h Benvinguda

16.30 h – 17.30 h. “Guerra i conflicte. Una aproximació des de l’objecte”, a càrrec de Plàcid Garcia-Planas

17.30- 19.00 h. Taula rodona. “Treballar el conflicte a l’aula. Una aproximació competencial: situacions d’aprenentatge i fonts primàries i secundàries”

19.00- 20.00 h. Treballar el conflicte a l’aula. Experiències entorn la Guerra Civil Espanyola:

1. " Les moltes cares de la guerra. Construint coneixement des de l’anàlisi de la microhistòria. Fons municipal relativa als refugiats i a la Guerra Civil", a càrrec de Lali Albareda, responsable del servei didàctic de l’Arxiu Comarcal de la Conca  Barberà.

Exposició del taller "Les moltes cares de la guerra", centrat en el buidatge i l’anàlisi de documentació conservada en els fons municipals relativa als refugiats de la Guerra Civil instal·lats als petits pobles de la comarca (quants i qui eren, d’on venien), als soldats morts a l’hospital militar instal·lat al balneari de Vallfogona de Riucorb (d’on eren, quants anys tenien, de què morien, en quin moment de la guerra van ingressar), la repressió que van patir aquells que l’any 1939 van ingressar a la presó de Montblanc com a pas previ al trasllat a Tarragona o més lluny (edat, gènere, destí), i la depuració dels funcionaris de tots els municipis que havien treballat per a l’Administració de la República. 

2. "De l'Arxiu a l'aula: recursos i experiències didàctiques", a càrrec de Xavier Cortés, professor d'ESO del Col·legi Mare de Déu de la Mercè, Sant Feliu de Llobregat. 

L'ús de les fonts d'arxiu forma part de l'ADN de l'aula de socials. Avui dia, a la nostra societat de la informació, l'accés a les fonts d'informació, el seu ús, l'anàllisi i l'aplicació esdevenen una competència clau. En aquest taller ens plantegem compartir recursos n fonts d'arxiu i experiències en el seu ús a l'aula.

10 de febrer de 2023

16.00 – 17.00 h "Ucraïna, arrels del conflicte: Conseqüències de la 2a Guerra Mundial a l’Est d’Europa: La URRSS i la caiguda del mur", a càrrec de Jordi Molina

17.00 – 18.00 h Treballar el conflicte a l’aula. Experiències entorn la 2a Guerra Mundial:

  1. 1.    “Art i guerra: L’art degenerat”, a càrrec de Manel Trenchs. 
  1. 2.    Servei Educatiu del MUME, a càrrec de Roser Raluy 

 

18.30 h – 19.00 h  Pausa

19.00 –20.00 h Ponència de tancament  "L'Arxiu Nacional, un patrimoni per a aprendre. Fons per treballar la guerra i la pau", a càrrec de Miquel Pérez Latre, doctor en Història, membre del cos d’arxivers de la Generalitat i responsable de difusió de l’Arxiu Nacional. Relacionat amb fons documentals de la Guerra Civil i la repressió a la dictadura.

En el marc del Sistema d’Arxius de Catalunya, la Generalitat té en l’Arxiu Nacional el primer dels centres especialitzats en la conservació i la difusió del patrimoni documental. Us presentem les característiques bàsiques d’aquesta gran infraestructura cultural i els fons i documents que aplega, així com els recursos, específicament orientats al món.

 

 


« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »