« tornar

181206 - Discovering detective fiction in English in the UK and the USA (semipresencial)

Tipus Escola de Tardor
Àrea temàtica Llengua i literatura
Modalitat Semipresencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Rosa M. Cano Vallès
Data Dissabte 7 d'octubre i 4 de novembre + 20 h en línia a través de plataforma Moodle. De 9:00 a 14:00
Dies Dissabtes
Adreça Rambla de Catalunya, 8 pral - Barcelona
Total hores 30
Preu
Col·legiat95,00€
No col·legiat155,00€

DESCRIPCIÓ

A través de la discussió i lectura d’obres de novel·la negra i anglosaxona i les seves versions audiovisuals, descobrirem aspectes culturals dels països de parla anglesa. El curs s’impartirà en anglès. Es recomana portar ordinador portàtil a les sessions presencials. Els continguts d’aquest curs es relacionen amb un dels temes de les oposicions d’anglès de secundària.

OBJECTIUS

1. Reconèixer els elements fonamentals del gènere negre i la seva estructura.
2. Relacionar els textos i els autors amb els seus contextos històrics i socioculturals.
3. Llegir de manera crítica i interpretar amb recursos lingüístics de nivell avançat extractes de les obres més importants dels principals autors anglosaxons de novel·la negra.
4. Estudiar la figura del detectiu i la ciutat com a escenari de la novel·la negra.
5. Analitzar les obres de novel·la negra com un reflex de la cultura anglosaxona.
6. Connectar els textos del gènere negre anglosaxó amb els textos del mateix gènere a Catalunya i Espanya i en altres països.
7. Defensar l’opinió personal i argumentar sobre els diversos textos i documents audiovisuals del gènere policíac.
8.Treballar des de la dimensió competencial prioritzant la competència lingüística i literària  fomentant la dimensió plurilingüe mitjançant el treball amb el gènere negre .
9. Millorar l’educació intercultural i la competència comunicativa i lingüística dels alumnes en el marc del desenvolupament del plurilingüisme efectiu.

CONTINGUTS

Sessions presencials:

 1ª Sessió
0.Introducció:
Presentació del programa i objectius del curs. Introducció sobre el gènere policíac en llengua anglesa. Història del gènere i trets fonamentals. Fotocòpies de referència pels alumnes amb el programa del curs, bibliografia i context sociocultural . Extractes de certes novel·les i històries curtes del gènere per a treballar a classe. Vocabulari específic avançat sobre el gènere. En totes les sessions es comentaran adaptacions cinematogràfiques , sèries vinculades amb els diversos temes o documents audiovisuals.

1. Història del gènere. La novel.la de detectius a la cultura anglesa. Trets específics . El desenvolupament de la novel·la policíaca en llengua anglesa. Antecedents de la novel.la policíaca en anglès. La novel.la gòtica.

2.De l’ atrapalladres al detectiu. (1700-1780.) Defoe, Dickens, Godwin or Wilkie Collins.


2ª.Sessió
Arthur Conan Doyle i Sherlock Holmes.(1859-1930). Father Brown. La influència de Poe. Post-Holmes (1900-1920) and the Golden Age (1920-1945). Agatha Christie, Father Dorothy Sayers, Reeder…
El misteri real de la vida de l´Agatha Christie.

3ªSessió
The American Hard-boiled School. Raymond Chandler and Dashiel Hammet.

Post World War Two. Roal Dahl, Patricia Highsmith. Daphne du Maurier.

4ªSessió
Panorama actual de la novel.la policíaca en anglès. Kathy Reichs, PDJames, Elizabeth George, Patricia Cornwell. Patricia Hawkins The girl on the train. …La influencia de les sèries de TV.
Conclusions finals sobre el curs. Aportacions dels alumnes. Comparació de la ficció policíaca a Espanya i Catalunya i al món anglosaxó.