« tornar

175203 - Jornades sobre l'Ensenyament de les Matemàtiques

Tipus Jornades
Àrea temàtica Competència matemàtica
Modalitat Presencial
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat ?lex Domínguez Clarimon
Data Del 20 al 21 d'octubre del 2017. De 9:00 a 13:00
Dies Divendres i dissabte
Adreça Cosmocaixa (Barcelona).
Total hores 20
Preu
Col·legiat25,00€
No col·legiat35,00€

Jornades sobre l'Ensenyament de les Matemàtiques

 

Presentació

Com a docents de matemàtiques sovint hem trobat a faltar un espai (i un temps) per poder discutir i pensar conjuntament el pont entre la primària i la secundària. Per això us proposem fer unes jornades de treball per a mestres i professors de matemàtiques.

Aquestes jornades volen ser un lloc de treball conjunt en què mestres i professors puguin compartir neguits, dubtes i experiències relatives a la seva tasca docent. Per fer que aquest espai de discussió sigui profitós i pugui tenir un retorn a l'aula, hem pensat que la millor manera és treballar plegats dissenyant materials didàctics de qualitat.

Per escalfar motors comptarem amb professionals de l’ensenyament de les matemàtiques per impartir les ponències plenàries. Després, els grups de treball es distribuiran segons diferents eixos temàtics.

 

Programa

Més informació sobre el programa de les Jornades

Divendres, 20 d'octubre 

Matí

8:30-9:00 Registre.


A l'auditori:

9:00-9:15 Presentació de les jornades.

9:15-10:30 Primera ponència plenària a càrrec de CARME BURGUÉS. Temàtica: com fer un bon mestre i com fer una bona didàctica de les matemàtiques.

10:30-11:00 Pausa-cafè.

11:00-12:15 Segona ponència plenària a càrrec de DAVID BARBA I CECILIA CALVO. Temàtica: bones activitats per a la transició entre la primària i la secundària.

12:15-13:15 Tercera ponència plenària a càrrec d'ANTON AUBANELL. Temàtica: materials manipulatius i activitats d'experimentació.

13:15-14:00 Discussió oberta.


Tarda


A les aules:
15:30 - 19:00h GRUPS DE TREBALL BLOC 1

 

 • Estadística
 • Ordres de magnitud i aproximacions
 • Enigmes

 


Dissabte, 21 d'octubre

A les aules:
10:00h - 13:30h GRUPS DE TREBALL 

BLOC 2

 • Geometria (Espai i forma)
 • Càlcul
 • Jocs matemàtics

 

A qui van adreçades?

 • Professors de matemàtiques i/o ciències d’ESO
 • Mestres que imparteixin matemàtiques
 • Equips directius de centres educatius
 • Professorat i estudiants de les facultats de matemàtiques
 • Professorat i estudiants de formació del professorat
 • Educadors i didactes de les matemàtiques

 

A) Tiquet de dinar (pícnic).

 Oferim un menú de pícnic per al divendres al migdia (10 €). Es prega reservar

B.1) Tallers divendres tarda (15.30h - 19.00h)

 Càlcul: Us proposem un taller de càlcul on pensar conjuntament propostes per gaudir de l'aritmètica a l'aula: comprendre les fraccions i com operar amb elles; treballar la divisibilitat més enllà de "formuletes"; pensar en patrons aritmètics i geomètrics... i tot això barrejat amb materials manipulatius. En David Virgili diu: "m'agraden les matemàtiques! Treballo com a professor de matemàtiques i tecnologia a l'Escola Sant Gregori, i també sóc membre de la junta d'ABEAM."

 Ordres de Magnitud: Quants pams cúbics mesura la teva aula? Quants ous hi caben? En tindríem prou per a col·locar tots els ous en un dia? En aquest taller volem fomentar, mitjançant preguntes simples, la capacitat de fer estimacions i comptatges, per poder-nos formar una idea de les coses que són molt grans o molt petites. Àlex Domínguez jugava molt al tangram i ara és professor a l'Escola Sant Gregori. Ah, i és l'impulsor de MATGRAN.

 Enigmes:  Només si sou capaços de descobrir el sentit de tot plegat és que trobareu la resposta a l'objectiu d'aquest taller... (¿) Esteu preparats per desxifrar, codificar, resoldre i crear tot tipus d'enigmes? La Laura Morera és professora associada del departament de didàctica de les matemàtiques de la facultat d’educació de la UAB i codirigeix eXplorium, un projecte de lleure científic. Sempre li han interessat les activitats riques per tal de que l’alumnat visqui les matemàtiques d’una manera significativa i les estimi!

 B.2) Tallers dissabte matí (10.00h - 13.30h)

Geometria:  La geometria (Mesura de la Terra) va molt més enllà de les fórmules de les figures i dels cossos geomètrics. El taller tindrà com a objectiu endinsar-nos en el raonament matemàtic per tal de resoldre situacions conflictives relacionades amb l'espai i la forma i connectar-les amb tots els àmbits de matemàtica.  "[El món] Està escrit en llenguatge matemàtic, i les lletres són triangles, cercles i altres figures geomètriques, sense les quals és humanament impossible entendre una sola paraula. Galileo dixit". Roger Grau és professor de matemàtiques a l'INS Baix a Mar de Vilanova i la Geltrú. El temps li passa volant quan està al laboratori de matemàtiques amb els  alumnes. Apassionat de la docència, de compartir i crear xarxes amb tota la comunitat educativa.

Estadística: En aquest taller crearem activitats on elaborarem estadístiques, interpretarem gràfiques i ens endinsarem a la probabilitat. Sempre mirant de fer una barreja entre elements més experimentals i d'altres més deductius. L'Alicia Mariné és professora al Sant Gregori, i la Montserrat Argemí també. De fa anys, que fan equip juntes. A l'Alicia li agrada molt fer estadística. I a la Montserrat, també.

 
Jocs Matemàtics: El joc pot esdevenir la base de qualsevol aprenentatge. El podem emprar com a recurs metodològic, però també com a finalitat d'estudi. Aprenem jugant. L'anàlisi de patrons, regles que s'han de seguir, estratègies guanyadores, etc, són només algunes de les eines que podem treballar mitjançant el joc. L'objectiu d'aquest taller és adaptar jocs coneguts o crear-ne de nous per tal d'emprar-los en les nostres classes de matemàtiques i que puguin servir-nos de pont entre la primària i la secundària. En Manel Martínez és Professor i Cap de Departament de matemàtiques de La Salle Bonanova, Membre de la Comissió Cangur-Catalunya i del grup de didàctica de les matemàtiques de la UB. Ah, i és el president de l' ABEAM.

Preus

Col·legiats: 25 €
No col·legiats: 35 €
Reduïda (estudiants): 10 € (heu d'enviar un correu a matricula@cdl.cat per demanar un codi de descompte)

Selecciona un taller de cada bloc

« TORNAR