« tornar

175300 - XII Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques

Tipus Jornades
Àrea temàtica Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques
Modalitat Presencial
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Eusebi Ayensa Prat, José Luis Bartolomé Sánchez, Miracle Sala Ferré
Data 2 i 3 de març de 2018. De 16:15 a 22:00
Dies Divendres, dissabte
Adreça Jaciment d'Empúries, Empúries (Girona)
Total hores 15
Preu
Col·legiat40,00€
No col·legiat40,00€

OBJECTIUS

Les jornades de clàssiques, enguany en la seva dotzena edició, van néixer amb la voluntat de ser lloc de trobada del professorat de clàssiques i un espai d'intercanvi de projectes, de comunicació d'experiències didàctiques i de presentació de recursos per a l'aula.

En aquesta ocasió les jornades tindran lloc íntegrament a Empúries, per renovar el coneixement i la interpretació d'aquest espai.

Bàrbara Matas Bellés, in memoriam

PROGRAMA

Programa en PDF


Divendres, 2 de març

16 h: Benvinguda i recepció

16.15 h: Acte inaugural

16.30 h: Conferència inaugural. Noves troballes arqueològiques d’Empúries, a càrrec de Marta Santos, directora del MAC Empúries, Joaquim Tremoleda i Pere Castanyer, arqueòlegs del MAC Empúries.

17.30 h: Pausa. Prandium o aperitiu a la romana a càrrec de l’equip de cultura clàssica de l’ICE de la UdG

18 h -19.30 h: Tallers simultanis (cal escollir-ne un):

  • Ovidi, a càrrec de Mònica Miró (UOC)
  • Latin fun in English, a càrrec de José Luis Bartolomé Sánchez (EOI anglès)
  • Terenci, la dualitat a l'escenari, a càrrec de Miracle Sala (ICE UdG)

20 h: Sopar de grup (opcional)

22 h: Recital poètic

Josep Tero canta Grècia: Una passejada per la literatura grega, antiga i moderna. Conduït per Eusebi Ayensa, director del Camp d'Aprenentatge

Lloc: A l’Alfolí de la Sal, a l’Escala (pendent de concreció)

Dissabte 3 de març

9.30 h: Presentació del Camp d’Aprenentatge d’Empúries i els seus recursos didàctics, a càrrec d’Eusebi Ayensa, director del Camp d'Aprenentatge

10 h a 13.30 h: Divisió del grup en dues activitats sincròniques

10 h a 11.30 h:

Grup A: Itinerari mitològic i historicoliterari: ESO i Batxillerat, Eusebi Ayensa, director del Camp d'Aprenentatge

Grup B: Visita al criptopòrtic i al museu, Pere Castanyer i Joaquim Tremoleda, arqueòlegs del MAC Empúries

11.30 h: Pausa

12 h a 13.30 h:

Grup B: Itinerari mitològic i historicoliterari: ESO i Batxillerat, Eusebi Ayensa, director del Camp d'Aprenentatge

Grup A: Visita al criptopòrtic i al museu, Pere Castanyer i Joaquim Tremoleda, arqueòlegs del MAC Empúries

13.30 h: Cloenda, Eusebi Ayensa i Maria Dolors Martí 

 

Nota: Un cop inscrits, ens posarem en contacte per l'allotjament i/o sopar

 

Organització: Col·legi de Llicenciats de Catalunya, Equip de cultura clàssica "Dolors Condom" de l’ICE de la UdG, Equip ICE UAB

Amb el suport de:

Ajuntament de l’Escala
Oficina de Turisme de l’Escala
Museu d’Arqueologia d’Empúries
Camp d' Aprenentatge Empúries (Departament d'Ensenyament)

Informació dels tallers

 

Ovidi i les dones
En aquest taller es farà una aproximació pràctica i des d’òptiques diverses al tractament de la condició femenina en l’obra d’Ovidi. Com es pot treballar aquest autor des d’una perspectiva de gènere? A quins models de dones romanes ens permet d’aproximar? Què hi ha de tradició i què d’innovació en la manera en què presenta les figures femenines a Heroides o a Les Metamorfosis? I què de real en la caracterització de Corinna als Amors? Fins a quin punt pretén fer didàctica i subvertir principis amb L’art d’enamorar, o apoderar les dones escrivint obres com Cosmètics per al rostre o Remeis contra l’amor?
El taller pretén suscitar nous interrogants que puguin ser treballats a classe i que resultin així una porta d’entrada a la lectura de les obres d’un poeta imprescindible, la fortuna del qual travessà intacta els segles, els països i els gèneres.

A càrrec de Mònica Miró i Vinaixa, llicenciada en Filologia Llatina i en Filologia Francesa i Màster en Història de les Religions. Professora, editora, traductora, poeta, assagista i divulgadora del món clàssic.

 

Latin fun in English
Taller de deu tasques per promoure el caràcter interdisciplinari de la llengua i la cultura llatina i anglesa, amb un enfocament lúdic de l’aprenentatge que estimuli el treball individual i en equip, la recerca amb Google, en diccionaris, diaris i en el nostre entorn físic. Està adreçat a alumnes de batxillerat que facin llatí i anglès (millor si també fan grec). N’hi ha d’adaptables per a un crèdit variable de l’ESO. Es treballarà a través de recursos de: cinema, geografia, història, acudits, llengua, literatura, monedes, música i mitologia i esport. La llengua vehicular del taller serà el català.

A càrrec de José Luis Bartolomé Sánchez, catedràtic jubilat d’anglès d’institut i d’escola oficial d’idiomes. Escriptor. Ha estat un col·laborador habitual de la revista Auriga. En l’actualitat es dedica a l’estudi del patrimoni local empordanès, col·laborant amb les revistes Alberes i Saverdera XXI, sense abandonar les seves aportacions a Auriga.


 

Terenci, la dualitat a l’escenari
Estudi de contrastos en l’obra de Terenci a partir de la comèdia Els germans. El taller inclou, primer, la presentació de les característiques de Terenci en relació amb Plaute i el gènere de la palliata; després, i fonamentalment, l’aspecte de la dualitat en la confecció de caràcters i escenes.

A càrrec de Miracle Sala Ferré, llicenciada en filologia clàssica i Màster en literatures europees i Ensenyament de català i espanyol com a segones llengües, és catedràtica de llatí i escriptora. El seu últim treball és el recull de contes La força de les paraules (Cossetània, octubre 2017), guardonat amb el II Premi Món Rural de Narrativa.

 

 

 

 


Selecciona un taller de cada bloc

« TORNAR