« tornar

183412 - La Gomera, un viatge geoambiental

Tipus Escola d'Estiu
Àrea temàtica Recorreguts
Modalitat en línia
Nivell Secundària i Batxillerat
Coordinador
Professorat David Rabadà i Vives
Data del 23 al 27 de juliol. De 9:00 a 15:00
Dies de dilluns a divendres
Adreça
Total hores 30
Preu
Col·legiat68,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores68,00€
No col·legiat98,00€
Suplement15,00€

DESCRIPCIÓ

Curs de recorreguts geològics i històrics.

El viatge mostrarà aquesta illa des del seu pretèrit geològic, passant per la seva vegetació ancestral, fins a assolir les despulles de l’extinta cultura Guanxe, tot observant els problemes actuals del paisatge i les seves gestions pertinents. Tot plegat compartirem un viatge exòtic ple de verds tropicals, ocres volcànics i blaus marins.

Un cop et matriculis al curs, les despeses en vols, mitja pensió, minibús i pernoctacions, que van a càrrec dels participants, cal fer-les a través de na Cristina Porras (cristina@viajaralacarta.com). Donat que el vol sol ser el més car, i per tal d'amortitzar millor aquesta despesa, potser desitgis allargar pel teu compte l'estada per l'arxipèlag. Na Cristina t'ho pot facilitar

Benvingut a una Geologia pictòrica i fotogràfica.

Per a més informació: 639570386 o david.rabada@secundaria.info

 OBJECTIUS

  • Consolidar conceptes de geologia general.
  • Aprofundir en la disciplina de vulcanologia.
  • Comprendre el modelat de l’illa, així com els principals agents erosius.
  • Enllaçar l’extinta cultura guanxe amb els costums actuals dels illencs.
  • Els riscos geològics de l’illa i les seves possibles gestions.

 

CONTINGUTS

Dia 1: Arribats a l’aeroport de la Gomera, creuarem els místics boscos del parc de Garajonay i arribarem a Hermígua passant pel mirador de la Degollada de Peraza, punt per explicar el xoc de cultures castellana i guanxe. El paisatge d’allí mostra una intensa erosió fluvial i torrencial, un paratge marcià. 

Dia 2: Anirem a San Sebastián de La Gomera per experimentar el contrast entre l’illa d’ufanosos boscos amb la part àrida d’eufòrbies i dragos. Cap a l’est veurem el majestuós Teide, mentre a San Sebastián de la Gomera s’enlaira una gran paret de colades de lava des d’on es va veure el gran genocidi dels guanxes. En detallarem aquí una mica d’història tot explicant l’origen volcànic de l’illa. Prop d’aquí hi ha un dels pocs afloraments de roques sedimentàries de l’illa amb fòssils marins. Tot plegat és una antiga platja fossilitzada. En algun indret seria bo tastar el barraquito, un trifàsic típic de l’illa i molt geològic com veurem. Un bany aquí no estarà de més, ja que resulta una de les poques platges aptes per a aquesta pràctica. La resta són plenes de rocs, d’intensos corrents marins o d’onades gegants.

Dia 3: Farem un recorregut per Agulo, Vallehermoso, parc natural de Garajonay i Laguna Grande. A Agulo observarem el seu gegantí espadat volcànic, més les seves cases colonials i els seus carrerons de pintura impressionista. De camí a Vallehermoso ens adonarem del contrast de mil i un colors entre les roques amb antigues xemeneies de volcans desapareguts. Ens aturarem també per veure unes espectaculars formacions ferruginoses, els anomenats anells de Liesengang. Amb sort sentirem el silvo, una forma de comunicar-se xiulant dels primers guanxes i els darrers ramaders. I si podem, visitarem un poble abandonat on estaven tan aïllats que no es van assabentar de la Guerra Civil. Sota el mateix Chijeré hi ha la monumental formació geològica de Los Órganos, unes colades de lava gegantines. Les palmeres i la seva mel de palma, sargantanes gegants autòctones, un bosc de brucs gegants, les boires atlàntiques i el gran incendi de l’illa ens acompanyaran durant el trajecte. Mentre els monòlits de Laguna Grande ens recordaran la màgia que tenia el lloc per als guanxes i per als actuals aborígens. L’aigua és font de vida. 

Dia 4: Marxarem directament a Valle Gran Rey per sortir a la mar i veure els grans penya-segats volcànics del sud i les colònies de dofins i balenes salvatges. Des del vaixell també observarem les antigues i abandonades indústries de conserva de tonyina catalanes i mallorquines. De tornada intentarem pujar a l’Alto de Garajonay per tenir una meravellosa panoràmica de tota l’illa i de les seves veïnes com Gran Canaria, Tenerife i Hierro. L’endemà toca dir adéu a l’arxipèlag. 

Dia 5: En funció del temps que tinguem per als vols podríem anar al mirador d’Igualadero per observar un altíssim bosc de coníferes rectes com a pals d’escombra, i el gran dom volcànic anomenat La Fortaleza de Chipude, tot enmig de paisatges marcians. Arribats a l’aeroport farem un resum de tot el visitat més una síntesi de l’illa.