« tornar

21903 - Biologia i geologia

Tipus Oposicions
Àrea temàtica Preparació de temaris per matèries - Secundària
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador Neus Mercadé Socoró
Professorat David Rabadà Vives, Josep Marlés Tortosa, Neus Mercadé Socoró
Data Del 26 d'octubre de 2018 al 26 d'abril de 2019. De 16:00 a 20:00
Dies Divendres
Adreça CDL - Rambla de Catalunya 8, principal
Total hores 75
Preu
Col·legiat750,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores750,00€
No col·legiat1.100,00€

DESCRIPCIÓ

Ensenyar i mostrar la biologia i la geologia als futurs opositors no resulta senzill. Calen molts conceptes, imatges i esquemes per tal d’assolir correctament temes i supòsits pràctics. Una manera ràpida i comprensible d’assimilar-ho és oferint esquemes originals dels temes, les seves imatges didàctiques i els supòsits pràctics que se’n derivin. Tot acompanyat d’un reguitzell extens de conceptes científics, orientacions davant del tribunal i consells per a les exposicions.

METODOLOGIA

1-     Cada dia es comentaran els conceptes anteriors tot fent-hi participar els assistents.

2-     Hi haurà exercicis pràctics de raonament, elaboració i observació sobre fets biològics i geològics.

3-     Es proposaran formes originals de presentar els temes davant del tribunal d’oposicions, així com tècniques d’oratòria i presentacions.

OBJECTIUS

1-     Que el docent pugui impartir transversalment els temes de manera clara, senzilla i ben estructurada demostrant bé els seus coneixements davant de l’oposició.

2-     Oferir un mètode per tal que els coneixements s’imparteixin més àgils, ràpids i fàcils, tot superant supòsits pràctics de l’especialitat.

3-     Potenciar la capacitat de síntesi i escriptura per tal d’exposar el millor possible els coneixements i les competències davant de les oposicions.

4-     Potenciar la comprensió visual dels principals conceptes en biologia i geologia.

CONTINGUTS GENERALS

- Temari d’oposicions de biologia i geologia.

- Supòsits pràctics relacionats.

- Tècniques per a la presentació en públic.

- Tècniques d’oratòria.

- Tècniques de redacció i estructura d’una presentació.

CALENDARI

Els divendres de 16 h a 20 h al CDL

DAVID RABADÀ: GEOLOGIA
Els divendres DEL 26 D’OCTUBRE AL 21 DE DESEMBRE

OCTUBRE: 26
NOVEMBRE: 9, 16, 30
DESEMBRE: 14 i GENER: 11

NEUS MERCADÉ: BIOLOGIA (biomolècules, citologia, genètica, el cos humà…)
Els divendres DE L’18 DE GENER AL 22 DE FEBRER

GENER: 18, 25
FEBRER: 1, 8, 15, 22

JOSEP MARLÈS: BIOLOGIA (zoologia, botànica, ecologia…)
Els divendres DE L,1 DE MARÇ AL 5 D’ABRIL

MARÇ: 1, 8, 15, 22 (Nova sessió de recuperació dia 27/03)

ABRIL: 5, 12

 DEL 12 AL 26 D’ABRIL: temps per estudiar

ELS TRES FORMADORS: divendres, 26 D’ABRIL DE 16 A 19 H. Simulacre d’oposició amb indicacions de com fer-ho.

Observació. Per tal d’oferir el màxim de qualitat als supòsits pràctics, és possible que alguna sessió s’imparteixi en un laboratori de centre educatiu quan així ho requereixi la matèria a estudiar. En començar el curs se n’informarà oportunament.

EQUIP DOCENT

MARLÈS TORTOSA, Josep. Sabadell, 1955

Titulació: llicenciat en Ciències Biològiques (UAB), el 1978

Experiència docent: ha impartit diversos cursos de formació al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Catalunya (CDL), des de l’any 2008. Ha participat en diferents jornades de formació de professorat en cursos organitzats per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i per la Universitat de Vic.

Actualment, i des del 1984, imparteix classe de biologia i geologia (ESO) i biologia (Batxillerat) a l’Escola Frederic Mistral/Tècnic Eulàlia de Barcelona. És també el cap del Departament de Biologia de la Fundació Collserola.

Publicacions: coautor i coordinador des del 2007 dels llibres de text de Ciències Naturals, Biologia i Geologia de l’ESO de l’Editorial Barcanova, en les edicions que van des del 2002 fins al 2015.

Coautor en el Projecte Supera’t (Itineraris Formatius Competencials – en format digital) de l’Editorial Barcanova. Responsable dels apartats de Biologia i Geologia dels Quaderns de suport i activitats d’aquest Projecte Supera’t (2012).

RABADÀ i VIVES, David. Barcelona, 1967

Titulació: doctor en Geologia per la UB, el 1995.

Experiència docent: actualment és professor de ciències de la Terra i del medi ambient a l’IES Bruguers de Gavà i acadèmic de l’ACVC. Imparteix cursos de formació al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Catalunya (CDL).

Publicacions: ha rebut diversos premis: el 1992 i 1995 Premis de Natura Ciutat de Valls; premi Fundació Eduard Fontseré de Geologia (1996); menció especial en el premi UPC de Ciència-ficció (1999); finalista en el Premi Albert Pérez Bastardas de periodisme científic (2003).

Assaigs publicats: ¿Educar? Educamos Todos (2007), Quién fracasó con el fracaso escolar (2008).

Coautor de Ciències de la Terra i del Medi Ambient (2008).

També ha publicat diverses novel·les, com ara Un Déu per als ignorants (2000) i Les cinc cares de la Terra (2005). Redacta articles per a Catalunya Vanguardista i és responsable de premsa de Professors de Secundària (SPS).

MERCADÉ SOCORÓ, Neus. Barcelona, 1950

Titulació: doctora en Ciències Biològiques per la UB, 1983

Experiència docent: professora agregada d’institut de batxillerat per oposició torn lliure (Madrid, 1976). Catedràtica de ciències naturals, per concurs de mèrits (Madrid, 1982). Cap de departament de ciències de la naturalesa durant 18 anys en diversos instituts.

Càrrecs directius docents: cap d’Estudis de l’IB Menéndez y Pelayo (Barcelona), del 1977 al 1981. Directora de l’IB Baldiri Guilera (el Prat de Llobregat), 1981-82. Directora de l’IES Joan Boscà (Barcelona), del 2001 al 2006.

També ha estat membre de tribunals d’oposicions de professorat de secundària, en cinc convocatòries, i ha impartit diversos cursos de formació al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Catalunya (CDL), des de l’any 2005.

Membre de la junta directiva de l’Associació de Catedràtics d’Ensenyament Secundari de Catalunya (ACESC) del 2009 al 2014.

Publicacions: Coautora de La vida microscòpica (1975) i El cuerpo humano (Ed. Jover, 1977). Diverses ponències en congressos d’histologia i articles en revistes científiques de citologia i histologia.