« tornar

192250 - XIII Jornades de didàctica de les llengües clàssiques

Tipus Jornades
Àrea temàtica Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador M. Dolors Martí Solà
Professorat David Solé Gimeno, Denis Cristian Plesa, Eusebi Ayensa Prat, Lorena Rion López, M. Dolors Martí Solà
Data 15 i 16 de març. De 15:00 a 20:00
Dies divendres i dissabte
Adreça INS Moisès Broggi, c/Sant Quintí, 50
Total hores 15
Preu
Col·legiat45,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores45,00€
No col·legiat45,00€

Les jornades de clàssiques, que arriben a la tretzena edició, van néixer amb la voluntat de ser lloc de trobada del professorat de clàssiques i un espai d’intercanvi de projectes, de comunicació d’experiències didàctiques i de presentació de recursos per a l’aula.
Enguany les nostres jornades es dedicaran al llegat patrimonial romà al Maresme.

Programa en pdf

Programa

Inscripcions

Lloc

Coordinació

 

Programa

Divendres 15 de març

Lloc: INS Moisès Broggi, c/ Sant Quintí, 50, Barcelona (al costat de l’Hospital de Sant Pau)

15.30 – 16.00: Recepció i recollida de la documentació

16.00 – 17.00: Conferència inaugural: "Roma, bressol del Maresme", a càrrec de Marta Prevosti,investigadora sènior de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, especialitzada en el món rural romà, el poblament, els estudis de paisatge i les vil·les romanes. Ha estat professora titular de la Universitat de Barcelona i directora del Museu de l’Estampació de Premià de Mar.

                             
17.00 – 18.00: Reflexió i debat sobre la matèria de grec al batxillerat. Una visió des de:


* Universitat: Francesca Mestre, professora de la UB i responsable de l’assignatura de grec a les PAU de Catalunya
* Departament d’Ensenyament: Xavier Yañez, cap de Servei d’Ordenació Curricular del Departament d’Ensenyament
* Inspecció: Ferran Cortina, inspector de grec i professor del Departament d’Ensenyament
* Centre de secundària: Lluïsa Peralta, professora de clàssiques i directora de l’INS Coll i Rodés, de Lloret de Mar

18.00 – 18.30 Pausa

18.30 – 20.00 Tallers simultanis:

A. "Són els nostres esforços com els dels troians: el repte d’explicar èpica grega avui". Els herois homèrics reflecteixen un model de societat i un ideal de comportament molt allunyats dels actuals. Aquest fet, unit al llenguatge poètic i formulat de la Ilíada i l’Odissea, fa que el gènere èpic resulti sovint feixuc per als nostres alumnes. En aquest taller es proposarà als assistents una sèrie d’estratègies i de textos (no exclusivament homèrics) que confiem que permetin apropar aquestes dues obres als interessos del públic lector més jove. El taller es clourà amb una presentació i un comentari —pensant sempre en el públic adolescent— de diversos poemes (publicats i inèdits) del poeta grec Konstandinos Kavafis (1863-1933) sobre la Ilíada i l’Odissea, que contenen una profunda reflexió sobre els ideals que inspiraren la composició d’aquests dos monuments de la literatura universal.

A càrrec d’Eusebi Ayensa, Camp d'Aprenentatge Empúries, del Departament d'Educació. llicenciat en filologia clàssica i doctor en filologia romànica per la Universitat de Barcelona, és membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de l’Acadèmia d’Atenes i de l’Associació d’Escriptors Grecs. A banda dels seus estudis sobre la presència catalana a Grècia en el segle XIV, ha traduït al català obres dels escriptors grecs Pandelís Prevelakis, Konstandinos Kavafis, Iannis Ritsos, Iorgos Seferis i del xipriota Iorgos F. Pieridis, així com historiografia bizantina i poesia popular.

B. "L’audiovisual com a recurs per a la docència del grec clàssic". A través d’una demostració pràctica dels nostres materials, proposarem diferents maneres de treballar continguts curriculars de l’assignatura de grec.

Cinestèsia és un grup d’innovació docent que té com a objectiu la creació i divulgació de material didàctic audiovisual per a la docència del grec clàssic a la secundària. Fins al moment, s’han explorat diferents formats de vídeos i se n’ha experimentat l’eficàcia a les aules de batxillerat i a la universitat. El GID està format per David Solé, professor en pràctiques a la Universitat de Barcelona, i Lorena Rion i Denis C. Plesa, professors de secundària.

A càrrec de David Solé, Lorena Rion, Denis C. Plesa (Cinestèsia).

David Solé Gimeno és doctorand en Filologia Grega i professor en pràctiques a la Universitat de Barcelona. Ha cursat el Màster de Cultures i Llengües de l’Antiguitat i el de Formació del Professorat.

Lorena Rion López és professora de secundària a l’IES Torrent de les Bruixes de Santa Coloma de Gramenet. Ha estudiat el Màster de Formació del Professorat i, actualment, cursa el Màster de Direcció en Institucions Educatives.

Denis C. Plesa exerceix de professor de secundària a l’IES Calamot de Gavà. Ha cursat el Màster de Formació del Professorat i, actualment, estudia el Màster de Cultures i Llengües de l’Antiguitat a la Universitat de Barcelona.

Dissabte 16 de març

Visites guiades. Sortida de l´autocar des de Barcelona. L´hora de trobada serà a les 8.20 h a la cantonada de Rambla Catalunya amb Ronda Universitat (davant la botiga del Barça)

9.00: Inici de l’itinerari pel Maresme visitant les restes arqueològiques de Teià (Parc arqueològic Cella Vinaria), Vilassar de Dalt (forns romans de La Fornaca) i Cabrera de Mar

14.00-16.00: Pausa per dinar a Mataró

16.00-18.00: Visita a les restes arqueològiques de Mataró (Vil·la romana de Torre Llauder)

El preu inclou els trasllats amb autocar i l’entrada als jaciments

Coordinació

Coordinació: M. Dolors Martí
Comissió organitzadora: Sebastià Giralt, Ricard Llop, Lina Vilamitjana, Xavier Yáñez i Equip Argó de Llengües i Cultura Clàssiques de l’ICE de la UAB, i Equip ICE Dolors Condom de Cultura Clàssica de la UdG 


Activitat reconeguda dins el Pla de Formació del Departament d’Educació (15 hores)

Lloc

Divendres 15: INS Moisès Broggi, c/ Sant Quintí, 50, Barcelona (al costat de l’Hospital de Sant Pau)

Dissabte 16: diversos punts del Maresme

Inscripcions


Selecciona un taller de cada bloc

« TORNAR