« tornar

193417 - Curs de camp pel Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec

Tipus Escola d'Estiu
Àrea temàtica Recorreguts
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Jordi Panisello Martí, Josep M. Mata Perelló
Data del 20 al 24 d'agost. De 9:00 a 15:00
Dies de dimarts a dissabte
Adreça Recorreguts
Total hores 30
Preu
Col·legiat68,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores68,00€
No col·legiat98,00€
Suplement15,00€

DESCRIPCIÓ

Es tracta d’un curs pràctic de camp i de gabinet que es desenvoluparà íntegrament al Geoparc de Tremp. En aquest curs s’alternaran les sessions de camp (amb sortides geològiques per diferents indrets del Geoparc). Aquestes s’efectuaran per les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera i l’Alt Urgell. Alhora tindran lloc sessions teòriques a les dependències del Geoparc.

OBJECTIUS

Adquirir i reforçar coneixements bàsics en geologia a partir de l’observació i interpretació del patrimoni geològic, paleontològic i miner del Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec.

 CONTINGUTS

 • Dinosaurologia: visitar diferents jaciments on es puguin observar restes fòssils de dinosaures (ossos, ous i petjades). Punts a visitar: Llau de la Costa (Basturs), Orcau 2, Suterranya.
 • Congost de Collegats/Gerri de la Sal/estany Montcortés. Observació del congost de Collegats, clau per entendre la formació dels Pirineus i com del patrimoni geològic se’n fa un recurs turístic. Explotació sal de Gerri (recurs/patrimoni mineral). La formació de l’estany de Montcortés (riscos geològics/ llegendes). Punts a visitar: Font de la Figuereta, discordança angular, Argenteria, salines de Gerri de la Sal, estany de Montcortés. Durada: dia sencer o mig dia.
 • Malpàs: Vulcanisme posthercínic, explotació del carbó, Pangea. Què hi havia abans del Pirineu? Patrimoni miner. Punts a visitar: itinerari a peu de Castellars a Peranera, per veure la seqüència “vulcanoestratigràfica” i fer panoràmica a Erillcastell (tall geològic). Complex miner i carbó Malpàs. Colònia industrial Xerallo (per exemple, les Esglésies). Durada: un dia sencer.
 • Excursió geomorfologia glacial i fluvial. Zona d’Esterri Excursió a Conca de Tremp: formació i evolució de la Conca de Tremp i com la seva configuració determina la història de l’home (aïllament geogràfic, castells de frontera i centrals hidroelèctriques). Punts a visitar: mirador de Claret, collada de les Cargolines, mirador castell de Mur. Durada: mig dia.

 

 Sessions teòriques:

 • Presentació del Geoparc Conca de Tremp-Montsec.
 • La geologia del Geoparc Conca de Tremp-Montsec: 550 milions d’anys d’història de Catalunya (parlarem de la geologia del territori i incidirem en la formació del Pirineu).
 • El registre paleontològic del Geoparc Conca de Tremp-Montsec: una referència a nivell internacional (parlarem del procés de fossilització i del registre fòssil present, centrant-nos en els dinosaures).
 • Quatre conceptes bàsics en geologia que hauria de saber tothom (principis bàsics que anirem aplicant tots els dies, coses que per als geòlegs són molt bàsiques però que la gent de peu no en tenen ni idea i els pot facilitar la lectura del paisatge).
 • La mineria de Malpàs i Xerrallo.
 • La mineria del Baix Pallars: els casos de Gerri de la Sal i Peramea.
 • El paisatge quaternari: geomorfologia glacial i fluvial
 • Processos magmàtics en el Pirineu