« tornar

193418 - La Gomera, un viatge geoambiental

Tipus Escola d'Estiu
Àrea temàtica Recorreguts
Modalitat en línia
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat David Rabadà i Vives
Data del 4 al 8 d'agost. De 9:00 a 15:00
Dies de divendres a dimarts
Adreça Recorreguts
Total hores 30
Preu
Col·legiat68,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores68,00€
No col·legiat98,00€
Suplement15,00€

DESCRIPCIÓ

El viatge mostrarà aquesta illa des del seu passat geològic, passant per la seva vegetació ancestral, fins a penetrar en l’extingida cultura guanxe, tot relacionant paisatge, història i geologia.

OBJECTIUS

  • Consolidar conceptes de geologia general.
  • Conèixer la disciplina de la vulcanologia.
  • Comprendre el paisatge de l’illa, així com els principals agents erosius.
  • Enllaçar l’extinta cultura guanxe amb els costums actuals i amb la geologia de l’illa.
  • Els riscos geològics de l’illa i les seves possibles gestions.

 

CONTINGUTS

Primer dia: arribats a l’aeroport de la Gomera creuarem els místics boscos del parc de Garajonay i arribarem a Hermígua passant pel Mirador de la Degollada de Peraza, punt per explicar el xoc de cultures castellana i guanxe. El paisatge d’allí mostra una intensa erosió fluvial i torrencial, un paratge marcià.

Segon dia: anirem a San Sebastián de la Gomera per experimentar el contrast entre l’illa d’ufanosos boscos amb la part àrida d’eufòrbies i dragos. Cap a l’est veurem el majestuós Teide mentre a San Sebastián de la Gomera s’enlaira una gran paret de colades de lava des d’on es va veure el gran genocidi dels guanxes. En detallem aquí una mica d’història tot explicant l’origen volcànic de l’illa. Prop d’aquí hi ha un dels pocs afloraments de roques sedimentàries de l’illa amb fòssils marins. Tot plegat és una antiga platja fossilitzada. En algun indret fora bo tastar el barraquito, un trifàsic típic de l’illa i molt geològic com veurem. Un bany aquí no estarà de més, ja que resulta una de les poques platges aptes per a tal pràctica. La resta són plenes de rocs, d’intensos corrents marins o d’onades gegants.

Tercer dia: farem un recorregut per Agulo, Vallehermoso, parc natural de Garajonay i Laguna Grande. A Agulo observarem el gegantí espadat volcànic, més les cases colonials i els carrerons de pintura impressionista. De camí a Vallehermoso ens adonarem del contrasts de mil i un colors entre les roques amb antigues xemeneies de volcans desapareguts. Ens aturarem també per veure unes espectaculars formacions ferruginoses, els anomenats anells de Liesengang. Amb sort sentirem el silvo, una forma de comunicar-se xiulant dels primers guanxes i els darrers ramaders. I si podem visitarem un poble abandonat on estaven tan aïllats que no es van assabentar ni de tota la Guerra Civil. Sota el mateix Chijeré hi ha la monumental formació geològica de Los Órganos, unes colades de lava gegantines. Les palmeres i la seva mel de palma, sargantanes gegants autòctones, un bosc de brucs gegants, les boires atlàntiques i el gran incendi de l’illa ens acompanyaran durant el trajecte. Mentre els monòlits de Laguna Grande ens recordaran la màgia que tenia el lloc per als guanxes i per als actuals aborígens. L’aigua és font de vida.

Quart dia: marxarem directament a Valle Gran Rey per sortir a la mar i veure els grans penya-segats volcànics del sud i les colònies de dofins i balenes salvatges. Des del vaixell també observarem les antigues i abandonades indústries de conserva de tonyina catalanes i mallorquines. De tornada intentarem pujar a l’Alto de Garajonay per tenir una meravellosa panoràmica de tota l’illa i de les seves veïnes com Gran Canaria, Tenerife i Hierro.

Cinquè dia: En funció del temps que tinguem per als vols podríem anar al mirador d’Igualadero per observar un altíssim bosc de coníferes rectes com pals d’escombra, i el gran dom volcànic anomenat La Fortaleza de Chipude, tot enmig de paisatges marcians. Arribats a l’aeroport farem un resum de tot el visitat més una síntesi de l’illa.

Notes: 

- Caldrà matricular-se al Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya

- Les reserves de vols, mitja pensió, minibús i pernoctacions cal fer-les a través de Viajar a la Carta (reservas@viajaralacarta.com). És molt important anticipar-se per a aconseguir places de vol, hostatge i transport.