« tornar

193905 - Imatges per interrogar el món

Tipus Escola d'Estiu
Àrea temàtica Eines de millora personal i altres
Modalitat en línia
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Margarida Almirall Rotés, Marta Nieto Postigo
Data de l'1 al 5 de juliol. De 12:00 a 15:00
Dies de dilluns a divendres
Adreça Escola Joan Pelegrí, Consell de Cent, 14
Total hores 15
Preu
Col·legiat68,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores68,00€
No col·legiat98,00€

DESCRIPCIÓ

La cultura contemporània, preeminentment visual, comporta reptes i oportunitats educatives específiques. Generem un espai de diàleg per valorar el cinema i la cultura audiovisual com a eina interdisciplinària a les aules.

 OBJECTIUS

  • Analitzar els aspectes del llenguatge audiovisual que determinen el marc de la representació de la realitat i reconèixer els procediments que construeixen la perspectiva o el punt de vista (audiovisual i ideològic) i que resulten determinants per a la posició que prendrem com a espectadors i espectadores.
  • Valorar metodologies de treball i lectura d’imatges per tal d’entendre i explicar l’ordenació del món: com es construeix l’imaginari de la diferència?
  • Oferir eines (metodologies, fragments audiovisuals, referències cinematogràfiques, recursos educatius, bibliografia recomanada) per educar a través de la cultura audiovisual i de manera interdisciplinària.

 

 CONTINGUTS

Sessió 1. La imatge i el seu context: quina ha estat la relació entre realitat i representació al llarg de la història de la cultura visual? Valorarem les oportunitats de la cultura audiovisual per generar pensament crític i introduirem alguns aspectes clau del llenguatge audiovisual: enquadrament i punt de vista. Establirem les bases dels mecanismes de construcció de l’imaginari de la diferència (punt de vista narratiu, audiovisual i ideològic).

Sessió 2. Imatges que configuren la identitat de gènere i sexual. Analitzarem els estereotips en la representació del gènere i de la sexualitat: dels arquetips de gènere als mites de l’amor romàntic a través de la cultura audiovisual. Quin paper hi tenen les imatges de moda (com les vinculades del gènere musical trap) o les pràctiques més recents (el selfie i la hiperautorepresentació)?

Sessió 3. Interculturalitat: què diuen les imatges? Interroguem quin és el posicionament geopolític de les imatges que representen “altres” ètnies, cultures o procedències. Oferirem eines d’anàlisi i reflexions per a una mirada crítica i activa amb el racisme.

Sessió 4. (Des)ordenar el món: capitalisme i cinema. Una aproximació a la representació dels treballs (productius i reproductius) en la cultura audiovisual. Analitzarem els discursos normalitzants de les narratives hegemòniques i valorarem altres tipus de representacions, des del cinema militant fins a les avantguardes o el cinema de caire realista i la seva relació amb la configuració de les expectatives de futur (laboral, ambiental, relacional…).

Sessió 5. Sortida. Proposem una sortida comentada a algun equipament cultural especialitzat en cinema (Filmoteca de Catalunya, Virreina: Centre de la Imatge, Arxiu Xcèntric…). L’activitat específica resta pendent de confirmació en funció de l’adequació i idoneïtat de l’oferta cultural al mes de juliol.