« tornar

193200 - Pensar, llegir i [esc]riure (4a edició). Les avantguardes del segle XX. La Colla de Sabadell i Joan Brossa

Tipus Escola d'Estiu
Àrea temàtica Llengua i literatura
Modalitat en línia
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Glòria Bordons Porrata Doria
Data de l'1 al 5 de Juliol . De 8:30 a 11:30
Dies Dilluns, Dimarts, Dimecres, dijous i Divendres
Adreça Col·legi de Doctors i Llicenciats, CDL
Total hores 15
Preu
Col·legiat68,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores68,00€
No col·legiat98,00€

DESCRIPCIÓ

Arran de la commemoració enguany del centenari de la Colla de Sabadell i de Joan Brossa, la quarta edició del curs Pensar, llegir i [esc]riure girarà al voltant del fenomen de les avantguardes artístiques del segle XX, anteriors i posteriors a la Segona Guerra Mundial. D’aquí la tipografia especial aplicada al títol del curs i la referència a l’humor. Com a objectiu global, ens proposem cercar aquells elements i recursos que l’època i els autors avantguardistes ens han ofert per treballar i despertar la curiositat i la creativitat a l’aula.

CONTINGUT

Durant cinc sessions, el curs presentarà una mostra de les avantguardes literàries amb el programa següent:

Sessió 1               Introducció a l’avantguarda

Sessions 2 i 3     La Colla de Sabadell, Francesc Trabal i L’any que ve

Sessió 4: Joan Brossa, sessió d’introducció i visita a l’arxiu personal del poeta al MACBA.

Sessió 5: Sessió a la Fundació Joan Brossa amb visita participativa al Gabinet Brossa de la Fundació Joan Brossa i taller creatiu que fusioni paraula i imatge. Visita a la mostra temporal “La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental, 1946-1980”. 

 

EQUIP DOCENT

Per capbussar-nos en aquest món, comptarem amb l’ajut de:

Ferran Martínez Sancho, professor d’història de l’art i coordinador del batxillerat de Ciències Socials de l’escola Frederic Mistral, actualment jubilat, que en farà la sessió introductòria, el dilluns 1 de juliol, per tal d’aproximar-nos al concepte de l’avantguarda europea del segle XX.

Joan Safont, comissari del centenari de la Colla de Sabadell, periodista i escriptor, que durà a terme dues sessions: la primera, el 2 de juliol, dedicada a contextualitzar l’època i presentar els membres de la colla, i la segona, el 3 de juliol, centrada en la figura de Francesc Trabal i la lectura de la seva obra L’any que ve.

3 Glòria Bordons, màxima especialista en l’obra de Joan Brossa i patrona de la Fundació Joan Brossa, que dedicarà la tercera sessió) a presentar l’obra global i polièdrica de Brossa, màxim representant de les avantguardes de la segona meitat del segle XX, i a descobrir-nos la manera com creava poesia a partir d'una visita a l'arxiu personal del poeta que es troba al MACBA.

4 Judith Barnés, gestora cultural de la Fundació Joan Brossa i coordinadora de l'Any Joan Brossa. La darrera sessió de les jornades ens rebrà a la seu de la Fundació per tal d'aprofundir en l'univers creatiu del poeta mitjançant la reflexió i el diàleg tot eixamplant els límits de la paraula “poesia”