« tornar

US2004 - Història de l'art I: Després de Roma. L'imperi bizantí: Constantinoble i Ravenna. L'origen d'Europa: Carlemany i l'imperi carolingi (places exhaurides)

Tipus Cursos de la Universitat Sènior
Àrea temàtica Història de l'art
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Carolina Camañes Sánchez, Joan Astorch Eraso
Data Calendari de recuperacions, del 29 de maig al 24 de juliol. De 12:00 a 14:00
Dies divendres
Adreça Col•legi de Llicenciats, Rbla. de Catalunya, 8
Total hores 50
Preu
Col·legiat220,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores220,00€
No col·legiat280,00€

IMPORTANT. NOU CALENDARI EN FORMAT TELEMÀTIC, A TEMPS REAL

Davant de la impossibilitat de poder reprendre les classes presencialment per causa de les limitacions derivades de la crisi sanitària, a partir del proper 18 de maig reprendrem, íntegrament en format virtual, les classes de la Universitat Sènior. 

Calendari

Divendres, 29 de maig, de 12 a 14 h : El desafiament dels monjos blancs: San Bernat de Claraval i l´Ordre del Cister. L´arquitectura cistercenca: l´abadia de Fontenay, a càrrec de Carolina Camañes

Divendres, 5 de juny, de 12 a 14 h: Els Capets i l´ordre feudal a França. L´Església, guia de la societat. El feudalisme  irrumpeix a l´Església. Simbologia dels tímpans escultòrics: Conques, Moissac, Autun, a càrrec de Joan Astorch

Divendres, 12 de juny, de 12 a 14 h: Introducció a les arts plàstiques del gòtic: pintura i escultura. La lectura dels grans retaules. Simbologia, estructura i iconografia, a càrrec de Carolina Camañes

Divendres, 19 de juny, de 12 a 14 h: Les ordes mendicants i de predicadors: franciscans i dominics. L´arquitectura de les ordes mendicants: Sant Francesc d´Assís, Sant Francesc de Bolonya, Santa Maria Novella i Santa Croce de Florència, a càrrec de Carolina Camañes

Divendres, 26 de juny, de 12 a 14 h: Suger i l´abadia reial de Saint-Denis, al servei dels Capets. La poètica i l´estètica de la llum, la seva influència en el desenvolupament arquitectònic. Funció i programa dels vitralls de Saint-Denis, a càrrec de Joan Astorch

Divendres, 3 de juliol, de 12 a 14 h: L´ebullició de les ciutats i el desenvolupament de la burgesia. L’època de les catedrals, el gòtic com a estil i concepte: Nôtre-Dame de París, a càrrec de Joan Astorch

Divendres, 10 de juliol, de 12 a 14 h: L´eclosió de l´arquitectura gòtica: Chartres, Amiens i Reims, a càrrec de Carolina Camañes

Divendres, 17 de juliol, de 12 a 14 h: El gòtic radiant, l´eclosió dels Capets: Beauvais. Sant Lluís i la compra de la corona d´espines de Crist. La Sainte-Chapelle, a càrrec de Joan Astorch

Divendres, 24 de juliol, de 12 a 14 h: El gòtic a Castella i Lleó : Ávila, Toledo, Burgos, León. El gòtic català : Barcelona i Girona, a càrrec de Joan Astorch

Les classes es faran en format telemàtic mitjançant connexions en temps real a través de la Plataforma Microsoft Teams. Rebreu un enllaç per correu electrònic, que us permetrà l’accés a la classe en directe.

CONTINGUTS 

 • Simbologia i estètica de l’art bizantí: mosaic i pintura. La màgia i el poder de les imatges. Les capelles palatines de Sant Vital de Ravenna i Sant Marc de Venècia.
 • L’imperi bizantí. Justinià i el maridatge Església-Estat. La primera edat d’or a l’arquitectura bizantina: Santa Sofia.
 • L’art bizantí a Itàlia: capella palatina de Palerm (palau dels Normands), baptisteri de Florència.
 • La influència de l’art bizantí en el món musulmà: mesquita de Damasc, cúpula de la Roca de Jerusalem, mesquita de Còrdova.
 • Història, estètica i simbologia de les icones. Màgia i espiritualitat a les imatges de culte bizantines.
 • L’aliança entre els francs i el papat: l’imperi carolingi. Carlemany, emperador cristià d’Occident. La restauració carolíngia: Aquisgrà, Corvey. Les criptes i el culte a les relíquies. Les rotondes marials.
 • L’Europa feudal. L’art romànic i la seva transcendència espiritual. Els monestirs, centres de cultura i poder. Cluny i Císter. Els camins de pelegrinatge i Santiago de Compostel·la
 • La pintura romànica. Claus de comprensió d’un llenguatge plàstic d’una força única.
 • Els otònides i la renovació imperial: l’Imperi Romà Germànic. L’arquitectura otònida: Sant Ciriac de Gernrode i Sant Miquel de Hildesheim.
 • L’escultura romànica. Simbologia i contundència en les representacions del sublim.
 • Els Capets i l’ordre feudal a França. L’Església, guia de la societat. El feudalisme irromp a l’Església. Simbologia dels timpans escultòrics: Conques, Moissac, Autun.
 • El fenomen de les peregrinacions: el Camí de Santiago. Rutes i arquitectura: Saint-Sernin de Toulouse i Santiago de Compostel·la. 
 • El culte a Sant Miquel: el pelegrinatge dels miquelots. Monte Gargano, Sacra di San Michele, Mont Saint-Michel.
 • La reforma monàstica i l’orde de Cluny. Cluny III, expressió arquitectònica d’un apogeu espiritual i polític. L’església romànica, llindar de Déu: Sainte-Marie de Vezélay, església còsmica, màgia de la llum.
 • El desafiament dels monjos blancs: Sant Bernat de Claraval i l’orde del Císter. L’arquitectura cistercenca: l’abadia de Fontenay.
 • L’època de les catedrals: el fenomen urbà. El gòtic en tota la seva esplendor
 • Introducció a les arts plàstiques del gòtic: pintura i escultura. 
 • Suger i l’abadia reial de Saint-Denis, al servei dels Capets. La poètica i l’estètica de la llum, la seva influència en el desenvolupament arquitectònic. Funció i programa dels vitralls de Saint-Denis. 
 • L’ebullició de les ciutats i el desenvolupament de la burgesia. L’època de les catedrals, el gòtic com a estil i concepte: Notre-Dame de París.
 • L’eclosió de l’arquitectura gòtica: Chartres, Amiens i Reims.
 • El gòtic radiant, l’eclosió dels Capets: Beauvais. Sant Lluís i la compra de la corona d’espines de Crist. La Sainte-Chapelle.

           L’escultura gòtica. La lectura dels grans retaules. Simbologia, estructura i iconografia

PROGRAMA SEGON TRIMESTRE

 

Recuperació classe 5- 10 de gener Carolina

Classe 9 – 17 gener – Carolina

L’escultura romànica. Simbologia i contundència en les representacions del sublim.

Classe 10 – 24 gener – Joan

L’aliança entre els francs i el papat: l’Imperi carolingi. Carlemany, emperador cristià d’Occident. La restauració carolíngia: Aquisgrà, Corvey

 Classe 11 – 31 gener – Joan

Les criptes i el culte a les relíquies. Les rotondes marials

Classe 12 – 7 febrer – Carolina

L’escultura romànica. Simbologia i contundència en les representacions del sublim.

 Classe 13 – 14 febrer – Joan

Els otònides i la renovació imperial: l’Imperi Romà Germànic. L’arquitectura otònida: Sant Ciríac de Gernrode i Sant Miquel de Hildesheim.

 Classe 14 – 21 febrer – Carolina

El culte a Sant Miquel: el pelegrinatge dels miquelins. Monte Gargano, Sacra di San Michele, Mont Saint-Michel.

Classe 15 – 28 febrer – Carolina

La reforma monàstica i l’orde de Cluny. Cluny III, expressió arquitectònica d’un apogeu espiritual i polític. L’església romànica, llindar de Déu: Sainte-Marie de Vezélay, església còsmica, màgia de la llum.

Classe 16 – 6 març – Joan

El fenomen de les peregrinacions: el Camí de Santiago. Rutes i arquitectura: Saint-Sernin de Toulouse i Santiago de Compostel·la.

Classe 17 – 13 març – Carolina

El desafiament dels monjos blancs: San Bernat de Claraval i l’orde del Cister. L’arquitectura cistercenca: l’abadia de Fontenay.

Classe 18 – 20 març – Joan

Els Capets i l’ordre feudal a França. L’Església, guia de la societat. El feudalisme irromp a l’Església. Simbologia dels timpans escultòrics: Conques, Moissac, Autun.

Classe 19 – 27 març – Carolina

Introducció a les arts plàstiques del gòtic: pintura i escultura

La lectura dels grans retaules. Simbologia, estructura i iconografia

 

Mes

Dies

GENER

17, 24, 31

FEBRER

7, 14, 21, 28

MARÇ

6, 13, 20, 27