« tornar

US2028 - Club de lectura. Les grans novel·les del segle XX (places exhaurides)

Tipus Cursos de la Universitat Sènior
Àrea temàtica Altres activitats
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Mariano Royo Arpon
Data del 28 d'octubre del 2019 al 18 de maig del 2020. De 18:30 a 20:00
Dies dilluns
Adreça CDL- Rambla de Catalunya 8, principal
Total hores 12
Preu
Col·legiat30,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores30,00€
No col·legiat30,00€

DESCRIPCIÓ

Llegim novel·les perquè ens encanta viure altres vides més enllà de la nostra, però també per entendre i viure la nostra amb intensitat i sentit. Aquesta vida personal i íntima que no trobem als llibres d’història i que es refugia a les grans obres de ficció.

Josep Ramoneda ho va dir així: “M’agrada cada vegada més la literatura com a via de coneixement, per que fa possible el pensament d’allò singular , mentre que la filosofia i la ciència són pensaments universals”. (Ara, 22/9/2013)

L’any 2001, Daniel Cohen, un dels protagonistes del Maig del 68, va escriure:

“En altres èpoques també va haver-hi temps moderns… però els que ara vivim són els nostres. I han portat a una transformació tan ràpida i profunda de les nostres vides que sovint ens costa saber què passa i per què passa”

Aquest curs la primera lectura serà Solitud, de Víctor Català (o Caterina Albert, com vulgueu). na gran novel·la, però dura, aspra, publicada al 1905, que sembla anunciar una primera meitat de segle plena de terribles guerres i transformacions.

Marguerite Yourcenar, una de les més importants novel•listes del segle passat, va escriure:

“La vida és atroç, i ho sabem. Però precisament perquè espero poc de la condició humana, els períodes de felicitat, els progressos parcials i els esforços de reanimació i continuïtat són prodigis que quasi compensen la immensa acumulació de mals, fracassos, incúria i errors… Les paraules llibertat, humanitat i justícia recobraran aquí i allà el sentit que volem que tinguin. No tots els nostres llibres desapareixeran”.

Yourcenar posa aquestes paraules a la boca de l’emperador Adrià, del segle primer, però la seva novel·la es va publicar el 1951, just després de la segona guerra mundial. Saber això ens ajuda a entendre la segona meitat del segle XX, i també a valorar la herència romana, cristiana, il·lustrada, i contemporània.

Ambdues dones ens parlen, doncs de la nostra història, i de la nostra vida, i fer-ho gaudint de la bellesa de la gran literatura. 

OBJECTIUS

L’objectiu del Club de Lectura es posar en comú unes quantes d’aquestes novel·les d’alta qualitat que ens ajudin a entendre el món que vivim i a gaudir de l’art de la ficció narrativa.

CONTINGUTS

El coordinador penjarà a la Extranet del Col•legi de Llicenciats, una introducció. A la sessió corresponent podrem compartir les nostres, observacions i  conclusions.

A la primera sessió es parlarà de literatura, de formes d’analitzar les obres de ficció i es farà una presentació general del curs.

A la segona i tercera sessió, es comentaran Solitud, de Víctor Català ( o Caterina Albert) i La Metamorfosi, de Franz Kafka.

Les sessions següents tractaran d’altres cinc obres escollides pels inscrits de la llista següent:

Juan Rulfo. Pedro Páramo
Thomas Mann.  La muntanya màgica
J. Steinbeck. Las uvas de la ira
J.Vargas Llosa. El Hablador
Mercè Rodoreda. La plaça del diamant
García Márquez. El coronel no tiene quien le escriba
Luis Martín Santos. Tiempo de silencio
George  Orwell. 1984
Proust. A la recerca del temps perdut. Vol.VII
Julio Cortázar.- Rayuela
Carmen Laforet.- Nada
Francisco Umbral.- Mortal y rosa
Bolaño. Los detectives salvajes
J.L. Borges.- Ficciones 

 

CALENDARI DE SESSIONS 

Mes

Dies

Octubre

14

Novembre

18

Desembre

2

Gener

27

Febrer

17

Març

23

Abril

20

Maig

18