« tornar

Educació prova en sis escoles de primària un horari intensiu

Els centres faran només horari de matí en una prova pilot de tres anys
Les escoles ho han demanat
Sis escoles dels municipis del Papiol (Baix Llobregat), Platja d'Aro, Esclanyà i Vall-llobrega (Baix Empordà) participaran a partir del curs vinent en una prova pilot de tres anys de durada per avaluar el funcionament de la jornada intensiva a l'educació primària. Així, els alumnes de les sis escoles afectades cursaran les 25 hores lectives en horari de matí, i disposaran d'altres activitats a la tarda. El Departament d'Ensenyament continua defensant la jornada partida en aquesta etapa educativa però tira endavant la prova pilot a petició dels pares i mares d'aquests municipis, que havien sol·licitat el canvi d'horaris.
Un cop passat el període de prova, durant el qual es farà un seguiment de la mesura, es podrà avaluar el sistema i comprovar les seves conseqüències. Des del Departament d'Ensenyament, però, es va assegurar ahir que en cap cas s'està plantejant la implantació generalitzada d'aquesta mesura, sinó que es continuarà defensant l'horari partit durant aquesta etapa educativa.
La implantació de la jornada intensiva a primària segueix un ritme més lent que a secundària. En aquest nivell, dels 586 instituts que hi ha a Catalunya, 400 han sol·licitat fer jornada intensiva, i Ensenyament ha d'aprovar la petició en les pròximes setmanes.
La sisena hora al TC
D'altra banda, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) va anunciar ahir que presentarà al Tribunal Constitucional un recurs d'empara pel bloqueig de la iniciativa legislativa popular que demana l'establiment de la sisena hora a l'escola.
Tot i haver recollit 20.000 signatures més de les necessàries per donar tràmit a la iniciativa legal, aquesta ha estat bloquejada per la mesa del Parlament.
PLA PIONER PER COMPACTAR HORARIS A PRIMÀRIA
És una prova pilot de tres anys en què hi participaran les escoles de Castell-Platja d'Aro, Esclanyà i Vall-llobrega
Cinc escoles de les comarques gironines participaran a partir del curs vinent en un pla pilot de compactació horària a primària. Seran els tres CEIP de Castell-Platja d'Aro i els centres d'Esclanyà i de Vall-llobrega, als quals se sumarà també un centre del Papiol a àmbit català. El Departament d'Ensenyament va comunicar ahir als centres escollits que havia acceptat la proposta de fer jornada intensiva, que en tots els casos té el suport de tota la comunitat educativa de cada centre i que van ser presentades per les mateixes associacions de pares i mares.
El pla durarà tres anys, i segons el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, s'inclou en les possibilitats que obre la llei per avançar en experiències horàries que fomentin la vessant pedagògica i la conciliació de la vida familiar. Ensenyament ha insistit, però, que es tracta d'una prova pilot, i que en tots els casos en què s'ha aprovat té un projecte pedagògic que justifica la jornada intensiva. De fet, es crearà en cada cas una comissió de seguiment per analitzar els resultats i l'evolució del pla: “La millora dels resultats acadèmics serà un dels principals elements que s'analitzaran”, afirma Bayot.
No hi haurà més centres
Bayot també ha tancat la porta al fet que el curs vinent s'hi afegeixin més centres que puguin demanar també la compactació de jornada. De fet, s'insisteix que el departament defensa la jornada partida a primària. En tot cas, i segons com funcionin aquests casos, Bayot no descarta ampliar la prova a més centres a partir del curs 2013-14. Les condicions seran, però, que hi hagi consens de tota la comunitat educativa, i que els projectes els presentin les mateixes AMPA.
A més, són aquestes mateixes associacions les que s'encarreguen després –amb el suport del centre i de l'Ajuntament– d'organitzar activitats extraescolars, i també es mantindrà el servei de menjador. Cada escola decidirà l'horari de començar i d'acabar les cinc hores lectives diàries, així com també les hores d'esbarjo o els serveis de menjador i d'activitats extraescolars.
En tot cas, en cada centre els motius que han portat a decidir la jornada intensiva són diferents. Entre aquests, hi ha el d'evitar els desplaçaments al migdia dels pares, o bé arribar una major coincidència dels horaris laboral i escolar.

LA DATA
2014-15 - El curs escolar del 2014-15 serà quan s'acabarà la prova pilot que començarà el curs vinent
LA XIFRA
6 centres escolars són els que participaran en aquesta prova pilot. A part dels cinc gironins, hi ha també el del Papiol
LA FRASE
“La millora dels resultats educatius serà el primer dels elements que se seguiran en el pla”, Albert Bayot, DIRECTOR TERRITORIAL D'ENSENYAMENT