« tornar

El Col·legi acull dues conferències organitzades per l’Institut de Cultures Americanes Antigues

El 23 de gener va tenir lloc la primera conferència titulada Sociedades cazadoras-recolectoras del fin del mundo. Tierra del fuego: Una historia de 10.000 años, a càrrec de Myrian Alvarez, investigadora del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Tecnológicas de la República Argentina (CONICET).

La Isla Grande de la Terra del Foc, situada a l'extrem sud de Sud-amèrica, és un dels últims territoris del nostre planeta que els éssers humans van colonitzar, quan l'era glacial arribava a la seva fi. Percebuda i descrita com un ambient hostil i salvatge pels primers europeus que van arribar a les seves costes durant la modernitat, aquesta illa va acollir durant 10.000 anys diverses societats caçadores-recol·lectores el sistema de vida de les quals només es va veure devastat per la conquesta occidental del Nou Món.

Com va ser el desenvolupament d'aquestes societats? Com van enfrontar les condicions de l'ambient? Quins canvis i innovacions tecnològics van generar? Quins recursos van explotar? Són algunes de les preguntes que la conferenciant va respondre a partir de les investigacions arqueològiques que es duen a terme a la regió.

Las imágenes en el arte maya. Un recorrido por la cerámica, la escultura y la pintura mural és el títol de la segona conferència, que va tenir lloc el 31 de gener i va ser pronunciada per María Alejandra Martínez de Velasco Cortina.

Els maies són una civilització amb més de 2.000 anys d'història que es va desenvolupar a Mesoamèrica. Amb poques eines però gran destresa, els artistes maies van transformar materials del seu entorn en veritables obres d'art, a través de les quals van immortalitzar mites, van revelar les seves relacions polítiques, van expressar la vida de la cort, van revelar l'acció dels seus déus, van descriure rituals i cerimònies i van registrar presagis i auguris. A través dels seus vestigis, la conferenciant va introduir els assistents en un món fascinant de simetria, ritme i harmonia amb la qual es plasmauna forma d'entendre la vida.