« tornar


Entrega dels premis Arnau de Vilanova del 2017

Els Premis Arnau de Vilanova confirmen la bona salut de la recerca en filosofia als centres escolars i universitaris del país

“Excel·lència” ha estat la paraula més emprada en l'acte d'entrega dels premis, que va tenir lloc el 17 de maig, a l’hora de valorar els treballs que han participat al Premi Arnau de Vilanova aquest any 2017, una iniciativa del Col·legi molt consolidada: l’edició d’aquest any és la número 36.

Aquests guardons que duen el nom del prestigiós metge, reformista espiritual i escriptor en català i en llatí medieval Arnau de Vilanova, tenen com a temàtica la filosofia, entesa en sentit ampli. Un any més, els guardons han confirmat la bona salut de la recerca en filosofia als centres escolars i universitats del país. En un món de dominat per les presses i l’abundància -concentrada en uns pocs-, continua sent essencial i enriquidor aturar-se a reflexionar, per fer-se les preguntes de sempre, i fer-se’n de noves.

Jordi Beltran, membre del jurat, remarca “la gran qualitat dels treballs presentats. Compleixen tots els ets i uts d’un treball: la presentació –i en alguns casos, el resum en idiomes diversos-, la introducció, les motivacions, els objectius, les hipòtesis, les notes bibliografia, les cites...”. Beltran també posa de manifest que fan molt bons treballs de filosofia “també alumnes de ciències” i destaca el paper fonamental, a l’hora d’elaborar els treballs, que tenen “professors i famílies, que donen suport als estudiants en molts aspectes, com ara consells sobre on trobar determinades informacions i on preguntar de la seva xarxa familiar i professional”.

El Premi Arnau de Vilanova per a professors d’ensenyament secundari ha estat atorgat al treball “Jornada de Filosofia de Girona 2016: de l’aula a l’àgora”, un complet document que avalua l’experiència de la Jornada de filosofia de Girona els tres darrers anys, presentat per Mercè Balcells i Morell, Institut Xifra i Masmitjà, de Girona.

L’amor és un tema recurrent en els estudis filosòfics des dels seus inicis. Aquest ha estat el tema dels dos primers premis per a alumnes de batxillerat: “En amor Ar-te”, d’Abril Carretero Balcells, alumna de l’Institut Montserrat, de Barcelona, que s’ha endut el primer premi, i “La naturalesa de l’amor: Amor romàntic o amor dolorós”, d’Anna Garriga Porqueras, Laia Iniestas Suñé, Clàudia Vilà de Planell, alumnes de l’Institut Escola Industrial de Sabadell, que ha obtingut el segon. D’altra banda, la felicitat és el tema que centra el treball guardonat amb el tercer premi per a alumnes de batxillerat: “L’essència de la felicitat”, realitzat per Georgina Tarrés Madrid, alumna del Col·legi Badalonès, de Badalona.

Finalment, el premi per a alumnes universitaris ha estat concedit a “Els problemes del doctor Frankenstein, realitzat per Gonzalo Fernández Codina, un treball sobre bioètica presentat en forma literària, com un diàleg entre dos personatges, el doctor Frankenstein i el monstre. Aquest recurs permet a l’autor exposar algunes problemàtiques bioètiques de manera àgil, rigorosa i brillant.

El jurat del Premi Arnau de Vilanova d’enguany ha estat presidit per la degana del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Joesfina Cambra, i format per Jordi Beltran del Rey, Joan Fernández Castillo, Yolanda Navarro Blanca, Carme Merchán Cantos i Gonçal Mayós.

Consulteu la llista de guanyadors