Equip docent

Sam Abrams

És poeta, assagista, crític, articulista i traductor. Com a crític col·labora setmanalment al suplement cultural del diari El Punt/Avui. La seva darrera publicació és una nova edició de la producció lírica de Clementina Arderiu:  Jo era en el cant.  Obra poètica 1913-1972.  Ha estat secretari del Centre Català del PEN.  El 1998 va rebre de la Fundació Lluís Carulla el premi d’Actuació Cívica. El 2010 va ser guardonat amb el 31è premi d’Assaig Carles Rahola per Llegir Maragall, ara.  El 2012 va guanyar la beca Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi de Girona per preparar una nova edició de l’obra poètica de Joan Teixidor. 

Joan Alberich i Mariné

Catedràtic jubilat de grec i professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona. S'ha dedicat a la pedagogia de les llengües i cultura clàssiques i és autor de diversos manuals per a l'aprenentatge d'aquestes matèries. Ha publicat La transcripció dels noms grecs i llatins (1993). És traductor de diverses edicions dels clàssics: d'Homer, La Ilíada, (1996), L’Odissea (1998), de Plató, Apologia de Sòcrates, Critó, (2000) , d'Eurípides, Medea (1990), Hipòlit (2002), Les bacants (2006) i de Marc Aureli, Meditacions (2008).

Joan Astorch Eraso

Llicenciat en història de l’art, diplomat en conservació i restauració de béns mobles, màster MBA (ESADE), especialista universitari internacional en enginyeria de la taxació i valoració. Ha impartit nombrosos cursos i conferències per a diverses institucions. Taxador d’obres d’art i pèrit judicial.

Ariadna Baulenas

Llicenciada en Història, DEA en arqueologia i prehistòria i doctora en història de l’art, és especialista en cultures dels Andes. Va fer una tesi doctoral sobre Illapa, el déu dels llamps i els trons de l’imperi inca. Actualment és directora de l’Institut de Cultures Americanes Antigues i investigadora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Ha participat en projectes d’arqueologia, antropologia i història en diversos països, però molt especialment al Perú. Ha publicat articles en llibres i revistes tant de caire científic com de divulgació científica i té experiència en la impartició de classes, seminaris, tallers i conferències en diverses institucions.

Carolina Camañes Sánchez

Llicenciada en belles arts i doctorada en Restauració del Patrimoni Artístic per la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral sobre el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes va merèixer cum laude segons el tribunal que la va jutjar. Fa més de 25 anys que fa conferències sobre art i restauració. Restaura quadres i talles de fusta policromada. Membre de la Junta Directiva de FIRART de Sant Cugat.

Mercè Coll

Catedràtica de filosofia de secundària jubilada. Del 1988 al 2011 va formar part de Drac Màgic, Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, on va participar en la direcció i programació dels cicles cinematogràfics de cada curs. Va ser codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, iniciada el 1993, del 2004 al 2011. Ha impartit nombrosos cursos de formació del  professorat en diverses comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Ha realitzat tres cursos a l’Institut d’Humanitats del CCCB, dos cursos sobre cinema i filosofia i un curs sobre cinema i psicoanàlisi. Ha participat en diversos màsters i postgraus de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Ramon Llull. Ha participat en projectes d’estudis dirigits pel Centre Dona i Literatura de la Universitat de Barcelona. Del 1998 al 2007 va ser professora associada de literatura i cinema de la Universitat de Barcelona.

Martin Delaney-Boland

Bachelor of Arts Degree a la University College de Dublín (Irlanda), Diploma de postgrau per la UOC i Diploma Superior de espanyol per l’Instituto Cervantes. Professor de llengua anglesa des del 2011 per a empreses i institucions, entre d’altres Criteria Caixaholding, la Universitat Pompeu Fabra i l’Escola Oficial d’Idiomes de Drassanes.

Joan Manuel del Pozo

Doctor en Filosofia i professor emèrit de la Universitat de Girona. Va ser membre cofundador i ha estat director de l’Observatori d’Ètica Aplicada a l’acció social, psicoeducativa i sociosanitària. Com a polític, ha estat diputat al Congrés i al Parlament , tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona i conseller d’Educació i Universitats en el darrer govern de Pasqual Maragall. Ha estat també conseller de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Actualment és el Síndic de la Universitat de Girona.

Joan Hernández Serret

Especialitzat en cultura religiosa, mediació, diàleg, fonamentalisme i gestió de la diversitat en l'espai públic. Professor a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB); i a la Facultat d'Humanitats de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Participa com a docent en el postgrau d’Humanització i espiritualitat en Societats Plurals del campus docent de Sant Joan de Déu; en el Màster en Protocol, Relacions Institucionals i Organització Estratègica dels Esdeveniments, de la Facultat de Comunicació Blanquerna – Universitat Ramon Llull; en el Màster Diàleg Ecumènic, Interreligiós i Intercultural ISCREBBlanquerna (Ramon Llull), i en la formació sobre Diversitat Religiosa en societats obertes de l'Escola de l'Administració i de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Verònica Maynés

Verónica Maynés, musicòloga, crítica musical i professora de piano, llicenciada en Història i Ciències de la Música. Treballa a l'UGG i a Arqueonet com a professora d’Història de la Música i d'Història de l’Òpera. Escriu als més coneguts mitjans de premsa musical (Ópera Actual, Amadeus, CD Compact, El Periódico, L'Auditori, Palau de la Música, Liceu...) fent-hi articles, crítica musical, investigació i programes de mà per a concerts. És autora d'una Història de l'Òpera que es publica a la revista Ópera Actual, on treballa també com a crítica musical: es corresponsal a Venècia i cobreix les crítiques dels teatres lírics La Fenice i Malibran, a més de realitzar una tasca d’investigació musical.

Jordi Parramon i Peralta

Professor superior de música (especialitat en pedagogia). Actualment és professor de matèries teòriques (llenguatge musical, harmonia, contrapunt, formes i història). Ha estat crític de música clàssica a diferents revistes (Grama, El Món, Montsalvat)) i col·laborador-redactor de la Gran Enciclopèdia Catalana de la Música.

Helena Rotés

Llicenciada en història moderna i contemporània i en història de l’art. Catedràtica jubilada d’història, escriptora i traductora. S’ha especialitzat en art contemporani (PEI, Programa d’Estudis Independents del MACBA) i en la relació entre art i literatura. Ha impartit cursos d’art i literatura a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, i ha publicat El libro de Rosalinda, amb el pseudònim Hipólito Pérez (Deriva, 1999); De la Finestra al Balcó, finalista del Premi Pere Calders de Literatura catalana (Proa, 2004), i El sueño del hombre gris, la biografía soñada de Francisco Xavier Goya (Ibuksgrup, 2010).

Josep M. Salrach

Llicenciat (1987) i doctorat en Història Medieval (1974) a la Universitat de Barcelona, ha exercit la docència a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra. Com a especialista en història social i del poder a l’alta edat mitjana, ha escrit El procés de formació nacional de Catalunya (1978), El procés de feudalització, segles III-XII (1987); La formación del campesinado en el Occidente antiguo y medieval (1997); Catalunya a la fi del primer mil·lenni (2004), i Justícia i poder a Catalunya abans de l’any mil (2013). Ha dirigit també l’edició de grans col·leccions de fonts catalanes medievals, i ha escrit una Història de la fam al món: passat i present (edició catalana 2008, i castellana 2012).

Irene Yúfera

Llicenciada en filologia i professora de llengua, actualment és professora associada del Departament d'Educació Lingüística i Literària de la Universitat de Barcelona. És membre del grup de recerca EDAP (Estudis del Discurs Acadèmic i Professional) i coautora del Manual de escritura académica y profesional (Ed. Ariel, 2014). Té experiència amb grups i tallers de lectura i escriptura autobiogràfica en diversos contextos, com ara en el marc dels cursos de Gaudir UB o a la llibreria Casa Usher.