« tornar

Èxit de participació en les I Jornades sobre l’Ensenyament de les Ciències a Infantil i Primària, celebrades a Girona

La convocatòria de les I Jornades sobre l’Ensenyament de les Ciències a Infantil i Primària a Girona, celebrades el 10 i 11 de febrer al CaixaForum Girona, s’ha saldat amb un èxit de participació.

Les Jornades, que tenien com a tema L’exploració i la indagació a l’aula, van prestar especial atenció a les activitats de modelització i d’indagació, a més d’oferir un ampli ventall de recursos experimentals de ciència que han servit al professorat com a eines de motivació en el seu dia a dia.

L’acte inaugural el va presidir el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, amb intervencions de la directora del CaixaForum, Rosa Gil, i el delegat del Col·legi a Girona, Joan Domènech.

Anton Aubanell, catedràtic de matemàtiques d'educació secundària, va sorprendre el públic amb la conferència inaugural, Geometria amb bombolles de sabó, en la qual va posar de manifest que darrere de les innocents i divertides figures de les bombolles de sabó s’hi amaga un formidable entramat matemàtic.

Al llarg de la tarda de divendres i el matí de dissabte es va desenvolupar el fòrum d’experiències i tallers, que van ser molt ben valorats per tots els mestres. Hi van participar especialistes com Antonio García, Pep Químic, M. Teresa Corbella, mestra de l’Escola Frederic Godàs, de Lleida, Anna M. Matas i M. Montserrat Bono, Josep-Maria Gili, Begoña Vendrell, Rebeca Zapata i Janire Salazar, pel que fa als tallers de primària; Montserrat Pedreira i Fàtima Dalmau van impartir els tallers d’infantil.

La conferència de cloenda, L’ensenyament de les ciències i l’educació per a la sostenibilitat, a càrrec d’Anna M. Geli, va relacionar l’ensenyament de les ciències amb l’acció dels alumnes en el seu entorn (sostenibilitat ambiental, social i econòmica del nostre planeta, etc.).

Com a activitat complementària, divendres al vespre es va oferir una visita guiada de l’exposició del projecte Gènesi, amb fotografies de Sebastião Salgado. En paraules dels organitzadors, les fotografies de Gènesi representen un homenatge a la fragilitat d'un planeta que tots tenim el deure de protegir.

Aquestes Jornades han estat co-organitzades per la nostra institució i per l’Obra Social “la Caixa”, amb el reconeixement del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Atès que les Jornades ha estat molt ben valorades per tots els participants, ja s’està estudiant una segona edició.