« tornar


Ha mort l’historiador Josep Fontana i Lázaro  

L’historiador i professor universitari Josep Fontana va morir a Barcelona a finals d’agost d’aquest 2018.
Fundador, i durant deu anys, director de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives, pertanyent a la Universitat Pompeu Fabra, va ser també professor universitari de la Universitat de Barcelona, la Universitat de València i la Universitat de Liverpool.

L’any 2006 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 2007 amb el primer Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat de Catalunya.
La seva anàlisi històrica va ser molt crítica amb el procés de l’anomenada transició política espanyola, procés que va portar, després de la mort del dictador Franco, al règim de monarquia parlamentària de Joan Carles I. Una mostra d’aquesta visió és Bases per a una nova transició, conferència pronunciada el 30 d’octubre de 2004 a la seu central de la Universitat de València, en l’acte de cloenda dels XXXIII Premis Octubre.
Des del 1988 estava col·legiat al Col·legi de Llicenciats. Des del CDL volem manifestar el nostre més sentit condol a la família i els amics d’aquest magnífic historiador que tant va aportar al coneixement de la història del nostre país.