« tornar

Heng Tang: “Sou missatgers d’amistat entre els dos països”

El cònsol general de la Xina a Barcelona, Heng Tang, ha rebut la trentena d’alumnes de 4t d’ESO, professors i representants del CDL, que el passat juliol van fer una vista educativa i cultural a Lishui. Tang ha destacat el pont d’agermanament i convivència que ha simbolitzat aquesta experiència entre joves xinesos i catalans, i ha desitjat que serveixi per “obrir nous horitzons en el futur”.

A més del cònsol de la Xina, a l’acte hi han estat presents Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme; Josefina Cambra, degana del Col·legi de Llicenciats de Catalunya; Liling Qi, directora de Qimeng Global-Puente China; i els directors de les escoles CIC, Fundació Collserola (Frederic Mistral), Fundació Llor, IPSI i Joan Pelegrí, adherides al CDL.

Després del parlament del cònsol xinès, ha estat el torn de la representant de la Generalitat. Mònica Pereña ha expressat el suport que el Govern dóna a aquest tipus d’experiències, que “ajuden a obrir els ulls al món”, un fet indispensable perquè Catalunya s’incorpori amb garanties al procés de globalització. Dirigint-se als alumnes els ha comentat que aquesta experiència “us ajudarà a entendre altres persones que tenen maneres de ser, de viure i entorns diferents”. L’objectiu, segons Pereña, és “ajudar a construir l’educació global que el món ens exigeix”.

Per la seva banda, Josefina Cambra, ha explicat que aquest viatge s’inscriu en un projecte més ampli, de 3 anys ja, el “Projecte Xina”, vinculat al món educatiu, amb la implicació de més de 30 centres escolars. Ha fet èmfasi en el fet que no és tan habitual fer estades d’aquest tipus a països com la Xina on la distància geogràfica i cultural condicionen molt més que no pas quan es fan a Europa o els Estats Units. N’ha destacat la magnífica acollida i convivència, i ha desitjat estar a l’altura quan el 2017 els alumnes xinesos que els han acollit vinguin a Barcelona.

Liling Qi ha afirmat que el viatge ha servit per conèixer-se mutuament i “desterrar llegendes urbanes sobre xinesos i catalans”. Després de viure i treballar 25 anys a Catalunya, l’empresa de Qi promou intercanvis empresarials i juntament amb el CDL forma part del “Projecte Xina”, ajudant, en aquest cas, a establir ponts de col·laboració educativa entre tots dos països.

Quim Quatrecases, representant dels alumnes, ha explicat que van descobrir la Xina d’una manera molt diferent, accedint a la cultura d’una manera superior. I destaca “l’amabilitat i simpatia de les famílies xineses” que els van acollir.

Finalment, just abans que el consolat oferís un tast de cultura i gastronomia xinesa, els directors dels cinc centres implicats van voler agrair l’oportunitat que el CDL, Qimeng, la Generalitat i el govern de la Xina els van oferir perquè els seus alumnes poguessin viure una experiència tan enriquidora.